Sari direct la conținut

Discutii SUA-Romania, la nivel inalt: Americanii ar putea oferi Guvernului roman sprijin pentru actualizarea straregiei energetice nationale. Ce ofera Romania in negocierile TTIP

HotNews.ro
Ernest Moniz si Titus Corlatean, la Washington, Foto: Hotnews
Ernest Moniz si Titus Corlatean, la Washington, Foto: Hotnews

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, si secretarul american al Energiei, Ernest Moniz, au discutat marti, la Washington, posibilitatea ca SUA sa ofere Romaniei sprijin la actualizarea strategiei nationale a Romaniei in domeniul energiei, a informat MAE roman.

„Seful diplomatiei romane a evidentiat interesul autoritatilor de la Bucuresti pentru consolidarea Parteneriatului Strategic Romania-SUA si pentru amplificarea dimensiunii economice a acestuia, accentuand rolul domeniului energetic. In context, ministrul Corlatean a discutat cu secretarul american al energiei posibilitatea ca SUA sa ofere sprijin in vederea actualizarii strategiei nationale a Romaniei in domeniul energiei”, se arata intr-un comunicat al diplomatiei romane.

De asemenea, Corlatean a subliniat „sprijinul Guvernului Romaniei pentru finalizarea cu succes a viitorului Parteneriat Trans-Atlantic privind Comertul si Investitiile (TTIP) in domeniul energetic, in special in ceea ce priveste diversificarea resurselor, comertul cu energie si liberalizarea pietei de energie”, conform sursei citate.

Negocierile dintre reprezentantii Comisiei Europene si omologii lor americani vor continua cu cea de-a cincea runda, programata pentru 19-23 mai, in SUA, la Arlington, Virginia, potrivit executivului comunitar.

Reamintim ca, in februarie, sipresedintele Comisiei de Comert International (INTA) a Parlamentului European, portughezul Vital Moreira, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, la Strasbourg, ca TTIP, negociat intre SUA si UE, ar urma sa ofere Uniunii Europene acces la energia ieftina, inclusiv la gazele de sist, din America, reducandu-se astfel dependenta energetica a Europei de Rusia.

Potrivit lui Moreira, dependenta unor state UE de gazul rusesc „ofera Rusiei mijloace sa ameninte statele UE si in alte domenii”. „Prin urmare, simpla idee de a obtine acces la energia ieftina din SUA este una dintre cele mai importante justificari pentru TTIP”.

Ce i-a mai spus Corlatean secretarului american al Energiei, potrivit MAE:

  • „Demnitarul roman a reiterat interesul tarii noastre pentru aprofundarea dialogului UE-SUA in domeniul energetic, pentru o abordare consolidata la nivel euro-atlantic, care sa permita inclusiv o gestionare mai eficienta a problemelor regionale emergente de securitate energetica. A subliniat importanta aplicarii de politici eficiente, de natura sa reasigure securitatea aprovizionarii cu energie a Europei si sa furnizeze Ucrainei resurse energetice alternative viabile.
  • Referindu-se la securitatea energetica in plan regional, in special in contextul evolutiilor din imediata vecinatate a tarii noastre, ministrul roman al afacerilor externe a reiterat necesitatea cresterii interconectivitatii infrastructurii energetice in Europa Est, in special in ceea ce priveste Republica Moldova, si a promovarii proiectelor energetice inter-regionale care permit conectarea pietei europene la resurse alternative de gaz, cum ar fi cele din zona Caspica, Mediterana si Orientul Mijlociu.
  • Seful diplomatiei romane a subliniat hotararea Guvernului Romaniei de a actiona pentru consolidarea prezentei in Romania a companiilor americane din domeniu si atragerea de noi investitii americane in procesul de modernizare a economiei, cu accent atat pe asigurarea unui mediu de afaceri transparent si predictibil, cat si pe avantajele pozitionarii geostrategice a Romaniei pentru companiile energetice care doresc sa dezvolte activitati de explorare sau de productie”.

Ce i-a spus Ernest Moniz ministrului roman de Externe, potrivit MAE:

  • Secretarul Energiei, Ernest Moniz, a salutat demersurile autoritatilor romane de a asigura un cadru legislativ si institutional optim pentru investitiile straine si, implicit, cele americane in domeniul energetic. 
  • A reiterat, de asemenea, interesul american fata de proiectele destinate cresterii independentei energetice a statelor din Europa, inclusiv pentru Romania, in special in actualul context regional al crizei din Ucraina, prin diversificarea resurselor si cresterea numarului de furnizori de gaz. 
  • Oficialul american a mentionat, de asemenea, preocuparile SUA pentru elaborarea unei strategii complexe energetice proprii, subliniind importanta ce trebuie acordata eficientei energetice, alaturi de asigurarea unui mix energetic echilibrat, prin integrarea sistemelor de energie din surse regenerabile si de electricitate. In acest context, a fost reiterata deschiderea pentru aprofundarea relatiei romano-americane in domeniul abordarilor strategice prin schimburi reciproce de experienta si de analize sectoriale”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro