Disensiuni in PSD dupa rezultatele de la locale
PSD traverseaza poate cea mai mare criza din 1996. Esecul inregistrat la ultimele alegeri a creat vii disensiuni chiar intre membrii PSD.
Nimeni nu arata cu degetul catre un posibil vinovat, dar exista deja o tabara care cere caderea capetelor celor care nu s-au dovedit buni pastori ai zonele de care au raspuns.
Sub masca unei popularitati pe care a mizat ani de-a randul, unii lideri ai PSD incearca inca sa ascunda involutia partidului, denumit nu de putine ori, mamut.
Disensiunile din partid sunt mai mult decat evidente, liderii ale caror capete se cer cazute incercand, pe ultima suta de metri, sa-si acopere insuccesul politic, cu presupuse realizari in plan ministerial.
Succes inexistent
Una dintre controversele iscate intre liderii PSD, de dupa alegeri, o reprezinta grabitele declaratii facute de reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului in legatura cu incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana la capitolul Energie.
Declaratia a fost facuta intr-o prima faza de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Iulian Iancu, care a anuntat cu entuziasm acest ultim ‘succes’ pe linie de integrare.
In toiul analizei asupra activitatii sale in perioda preelectorala, ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, care e si lider al organizatiei PSD Bucuresti, avea sa faca aceeasi declaratie.
Numai ca negociatorul sef Vasile Puscas a venit cu un dus rece pentru ambele personaje.
„Declaratiile oficialilor MEC sunt doar speculatii. Probabil Iulian Iancu a visat frumos cu o noapte inainte, in timp ce eu am avut cosmaruri, iar ministrului Dan Ioan Popescu i-am transmis sa se trezeasca la realitate”- a declarat Vasile Puscas.
Negociatorul sef a precizat ca pe tema energiei se mai poarta inca negocieri dure cu oficialii europeni.
Persona non-grata?
Graba afisata de ministrul Dan Ioan Popescu in a se lauda cu un succes inexistent vine pe fondul vocilor care cer insistent ca el sa renunte la functia politica.
Dupa alegeri, Dan Ioan Popescu a devenit una dintre cele mai controversate figuri ale PSD-ului.
Declaratiile sale referitoare la presupusa incheiere a negocierilor la capitolul Energie par sa fie vazute ca o masura de atenuare a vinovatiei pentru esecul alegerilor din capitala.
Nevoia de schimbare
Numai ca in lipsa unei demisii de onoare, pe care nu s-a grabit sa si-o depuna, tot mai multe voci i-au atitudine in favoarea eliminarii sale din partid, precum si a celor care au inregistrat esec in zonele pe care le coordoneaza.
Una dintre voci este chiar a vicepresedintelui Victor Ponta care a declarat ca partidul de la putere are nevoie de o schimbare de fond care presupune schimbarea unor persoane.
Si mai mult decat atat, PSD are nevoie de persoane care au curajul sa-si asume vina pentru esecul de la locale.
La randul sau, presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, desi nu a dat nume, a declarat ca o serie de membri vor fi invitati sa-si dea demisia din partid.
„Nu putem accepta ca unii sa-si consolideze pozitiile pe un esec rezultat din alegeri”, a subliniat presedintele executiv al PSD.