Sari direct la conținut

Disputa dintre BOR si Mitropolia Moldovei se judeca la Sofia

HotNews.ro

Reprezentantii Bisericilor ortodoxe Rusa si Romana se vor intalni joi, la Sofia, pentru a discuta despre conflictul aparut dupa decizia Patriarhiei romane de creare a trei noi mitropolii pe teritoriul Moldovei. Biserica Ortodoxa Rusa a considerat acest act drept o incalcare a granitelor canonice, “ignorarea canoanelor si distrugerea unitatii crestine”.

Initiativa intrevederii apartine Patriarhiei romane, cu conditia ca intalnirea comisiei de dialog dintre cele doua Biserici sa aibe loc in Serbia sau Bulgaria. Anterior, Moscova preconiza organizarea acestei reuniuni in Elvetia sau Austria, iar partea romana, in Grecia sau Cipru.

Din delegatia Patriahiei romane, scrie agentia electronica Pravoslavie.ru, vor face parte arhiepiscopul de Targoviste, Nifon, episcopul Dunarii de Jos, Casian, episcopul vicar Ciprian si deputatul in parlamentul moldovean, Vlad Cubriacov.

Partea rusa va fi reprezentata de mitropolitul de Cernauti si Buconiva, Onufrei, episcopul vicar de Hotin, Meletii, vicepresedintele Departamentului pentru relatii cu bisericile din strainatate al Patriahiei Moscovei, episcopul Egorski Mark.

Decizia Bisericii ortodoxe romane de a crea trei noi eparhii pe teritoriul Moldovei, Transnistriei si Ucrainei a fost intens criticata de biserica rusa.

La sfirsitul acestei saptamini, participantii la reuniunea Episcopiei de Balti si Falesti, apartinand Mitropoliei Moldovei, au adoptat in unanimitate o Declaratie conform careia decizia BOR reprezinta “o incalcare a canoanelor bisericesti, un amestec in treburile altui stat, care are o mitropolie autonoma, precum si o copie a practicilor promovate de un regim nazist”.

La reuniune au participat circa 400 de persoane, inclusiv 80 de preoti. In documentul adoptat este exprimata ingrijorarea in legatura cu „decizia lipsita de responsabilitate a Bisericii Ortodoxe Romane”. In opinia autorilor declaratiei, hotararea Sinodului BOR reprezinta un amestec grosolan si obraznic al partii romane in teritoriul suveran si canonic al Mitropoliei Moldovei.

Biserica Ortodoxa Romana spune, in schimb, ca Sinodul nu a facut altceva decat sa ia act de hotararea Mitropoliei autonome a Basarabiei de reactivare a celor trei eparhii, iar acestea au fost recunoscute din punct de vedere juridic inca de acum trei ani de catre autoritatile de stat ale Republicii Moldova.

In 1992, o parte a clerului si credinciosilor din Republica Moldova a dorit sa fie reactivata Mitropolia Basarabiei, care din punct de vedere istoric, pana in momentul in care a fost fortata sa isi intrerupa activitatea de catre fostul regim sovietic in anul 1944, a depins canonic de Patriarhia Romana.

In plus, exista si o Mitropolie a Moldovei, care este dependenta canonic de Biserica Ortodoxa Rusa.

Preotul Constantin Stoica, purtator de cuvint al BOR, considera – citat de BBC – ca in aceste conditii “fiecare cetatean al Republicii Moldova este liber sa aleaga carei mitropolii doreste sa ii apartina. Acesta cred ca este, sa spunem, principiul care ar trebui sa functioneze atunci cand vorbim de jurisdictia Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro