Sari direct la conținut

Dispută între Romgaz și constructorii centralei de la Iernut/ Producătorul de gaze se așteaptă la proces/ Motivele: Investiție întârziată și bani pierduți

HotNews.ro
Romgaz, Foto: Romgaz
Romgaz, Foto: Romgaz

​Acționarii Romgaz au aprobat achiziționarea de servicii juridice pentru reprezentarea companiei într-un posibil litigiu cu asocierea DuroFelguera și Romelectro, constructorii centralei Iernut. Aceste firme nu au respectat graficul de realizare a centralei, iar Romgaz, în calitate de beneficiar al lucrării, ar putea ajunge în situația de a pierde bani. Constructorii cer mai mulțu bani, pe motiv că ar fi crescut costurile în urma majorării prin OUG 114/2018 a salariului minim în construcții.

Reamintim că Romgaz are în curs de execuție o investiție pentru realizarea unei centrale de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine pe gaz la Iernut, al cărei contract de execuție este unul de tip „la cheie”. Contractul a fost încheiat pe 31 octombrie 2016, între Romgaz și consorțiul format din Duro Felguera și Romelectro. Termenul limită de realizare a investiției este 30 iunie 2020, însă există întârzieri. Încă de la început contractul a fost controversat. HotNews.ro a arătat la momentul semnării că Duro Felguera era investigată în Spania într-un caz de corupție, care se întindea până în Venezuela. Romelectro este o companie abonată la contractele mari cu societăți energetice de stat.

Citeste pe aceasta tema:

Motivele invocate de Romgaz pentru angajarea unei case de avocatură

Stadiul fizic al lucrărilor. Au fost constatate întârzieri în graficul de realizare aferent contractului de execuție generate de lucrările suplimentare pentru consolidarea terenului precum și dificultățile cauzate de modificarea OUG 114/2018, întârzieri care vor avea impact asupra respectării graficului de realizare al investiției.

Există indicii în ceea ce privește apariția unor divergențe contractuale care ar putea impacta termenul de execuție, privind cel puțin termenul de execuție și valoarea contractului, epuizându-se căile amiabile de soluționare a neînțelegerilor.

Există posibilitatea ca disputele să nu poată fi soluționate pe cale amiabilă.

Investiția este cuprinsă în Planul Național de Investiții și beneficiază de finanțare nerambursabilă iar, conform prevederilor contractului de finanțare și legislației în vigoare, investiția trebuie finalizată și pusă în funcțiune până la data de 30 iunie 2020.

Termenul limită impus de contract nu poate depăși 30 iunie 2020, sub sancțiunea rezoluțiunii contractului și restituirii finanțării.

Riscul semnificativ de a înregistra prejudicii de nivelul milioanelor de lei constând în profit nerealizat din producția de energie electrică nerealizată, ca urmare a nepunerii în funcțiune a noii capacități de producție până la termenul limită.

Riscul major, constituit de nerealizarea de către Romgaz a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu decizia Comisiei Europene C(2012) 4564 din 6 iulie 2012 de a acorda alocări tranzitorii cu titlu gratuit în scopul modernizării producției de energie electrică, notificată de România, în cazul în care contractul de lucrări nu este executat în termen.

Riscul de aplicare de sancțiuni financiare României, sub forma majorării primelor pentru emisiile suplimentare de dioxid de carbon de către forurile europene.

Reamintim că Romgaz a încheiat pe 7 decembrie 2017 un contract cu Ministerul Energiei pentru finanțarea centralei de la Iernut. Finanțarea este nerambursabilă și se acordă din contul Planul Național de Investiții (PNI), pentru perioada 7 decembrie 2017- 31 decembrie 2020. Valoarea estimată a finanțării este de minim 227,2 milioane lei și de maxim 320,9 milioane lei.

Romgaz a incheiat un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea cu minim 227 milioane lei a centralei Iernut, din Planul National de Investitii

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro