Sari direct la conținut

Doar două din zece locuințe din România sunt asigurate împotriva cutremurului: De ce nu își asigură românii casele deși e obligatoriu prin lege

HotNews.ro
Locuințe din Capitală, Foto: DreamsTime
Locuințe din Capitală, Foto: DreamsTime

​Proprietarii de locuințe din România sunt obligați prin lege să-și asigure casele împotriva a trei riscuri de dezastre naturale – cutremur, inundații și alunecări de teren și totuși la finele lunii trecute doar 1,85 milioane de locuințe erau asigurate, echivalentul a doar 20% din fondul locativ din România. În 13 ani, niciun primar nu a dat vreo amendă cetățenilor, pentru a nu-și supăra electoratul.

Asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale (PAD) costă 20 de euro pe an pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente, pentru care, în cazul în care se produce dezastrul poți primi maxim 20.000 de euro și respectiv 10.000 de euro, în funcție de prima anuală plătită.

Peste 1,84 milioane, adică aproape 20% din cele peste 9,1 de milioane de locuințe din România erau asigurate printr-o poliță obligatorie PAD la finele anului 2022, în creștere ușoară față de cele 1,81 milioane de locuințe asigurate obligatoriu la finele anului 2021, conform datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

75% din totalul asigurărilor obligatorii de locuințe sunt în urban

La finele lunii ianuarie din acest an, numărul locuințelor asigurate obligatoriu împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren a urcat ușor la 1,85 milioane de locuințe asigurate, din care 75% erau în mediul urban, peste 1,1 milioane fiind apartamente, arată datele PAID.

  • Aceste cifre arată că multe asigurări obligatorii de locuințe sunt încheiate de fapt în baza creditelor bancare luate pentru locuințe, unde asigurarea obligatorie este legată de asigurarea facultativă pentru locuința cumpărată.

De altfel, cele mai recente date ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arătau că după primele nouă luni din 2022 peste 1,6 milioane de locuințe erau asigurate și printr-o asigurare facultativă.

Topul asigurărilor obligatorii de locuințe pe regiuni

Cele mai multe asigurări obligatorii de locuințe sunt încheiate în Transilvania (22%), București (20,3%) și Muntenia (18,5%), la polul opus fiind Maramureș (3,1%), Bucovina (3,4%) și Dobrogea (4.4%).

Ce despăgubiri au fost plătite anul trecut și în acest an

În acest an au fost plătite despăgubiri de peste 234.000 de lei pentru dezastre provocate de cutremur în cazul unui număr de 3 cazuri de cutremur și peste 34.000 de lei pentru 21 de cazuri de inundații.

Anul trecut, însă, cele mai multe despăgubiri au fost plătite pentru inundații – peste 1,56 milioane de lei în cazul a 484 de cazuri de inundații.

Pe locul secund au fost alunecările de teren – peste 980.000 de lei pentru 93 de cazuri, în timp ce pentru daunele cauzate locuințelor de către cutremure s-au plătit peste 417.000 lei în 22 de cazuri.

De ce ar fi nevoie de asigurare facultativă a locuinței și care e costul

Asigurarea obligatorie a locuinței ar fi însă insuficientă la orașe în cadrul producerii unui cutremur, în condițiile în care prețurile apartamentelor depășesc cu mult cei 20.000 de euro pe care îi poți primi de pe urma acestei asigurări.

În plus, asigurarea PAD nu acoperă și valoarea bunurilor din locuință, astfel că cine vrea să-și asigure locuința ar trebui ca în completare să-și facă și o asigurare facultativă.

„Costul unei astfel de asigurări este, în general, undeva între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Pentru o locuință din București, de exemplu, evaluată la un preț de 100.000 de euro, asigurarea facultativă costă între 100 și 150 de euro pe an, adică în jur de 10 euro pe lună. Menționăm că acest cost este pentru o poliță care acoperă și bunurile din locuință, într-o anumită limită, facilitate care nu există în cazul poliței obligatorii.”, potrivit Studiifinanciare.ro.

Nicio amendă în 13 ani de la obligația legală de asigurare a locuințelor

Asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren a devenit obligatorie în vara anului 2010.

Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu își asigură locuințele riscă o amendă între 100 și 500 lei, iar constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către primari și de persoanele împuternicite în acest scop.

În practică însă, în aproape 13 ani de atunci niciun primar nu a dat vreo amendă cetățenilor pentru lipsa acestei asigurări, în special pentru a nu-și supăra electoratul, după cum a subliniat în mai multe rânduri președintele Asociației Comunelor din România.

În lipsa amenzilor, românii care locuiesc în zone puțin expuse riscului de cutremure, inundații ori alunecări de teren nu alocă bani și pe asigurarea casei.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro