Sari direct la conținut

„Doar Putin pare hotărât să lupte. Dar el pierde mii de oameni pe zi”. Ce spune un oficial al administrației Biden, sosit la București, despre pacea din Ucraina

HotNews.ro
„Doar Putin pare hotărât să lupte. Dar el pierde mii de oameni pe zi”. Ce spune un oficial al administrației Biden, sosit la București, despre pacea din Ucraina
Vladimir Putin. Credit line: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Vom avea pace în Ucraina anul acesta? „Trebuie să îl întrebați pe președintele Putin, dacă este pregătit”, a spus marți secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice, James O’Brien.

Un înalt oficial american a declarat marți la București că doar președintele Putin „pare hotărât să lupte” în războiul din Ucraina în acest moment, în vreme ce Volodimir Zelenski și viitoarea administrație Donald Trump au oferit indicii că sunt gata să negocieze.

Întrebat dacă se așteaptă ca negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia să înceapă în acest an, secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice, James O’Brien, a subliniat că „toate războaiele se termină cu o negociere”.

„Se va întâmpla în acest an? Trebuie să îl întrebați pe președintele Putin, dacă este pregătit”, a spus oficialul Departamentului de Stat al SUA într-o discuție cu jurnaliștii la Ambasada SUA la București.

„Cred că am văzut indicii că președintele Trump este interesat să aibă negocieri. Președintele (Volodimir) Zelenski a spus că ar saluta discuțiile pentru o încetare a focului dacă este justă și durabilă. Și doar președintele Putin pare hotărât să lupte”, a spus O’Brien.

„Dar el pierde mii de oameni pe zi. El consumă toate stocurile pe care Rusia le-a acumulat timp de 30 de ani. Și acum depinde de Iran, de Coreea de Nord și de China pentru a-și continua războiul. Se pare că vrea să continue. Așadar, atunci când va decide că a sosit momentul, acest lucru va depinde de el”, a spus O’Brien.

„Rusia este acum o economie a trecutului”

„Ceea ce poate face Occidentul este să se asigure că el înțelege consecințele”, a adăugat oficialul.

Secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice, James O’Brien. FOTO: Petros Karadjias / AP / Profimedia

O’Brien a mai observat că în acest moment, Rusia a trecut la o economie de război.

„Și (Rusia) nu va face parte din industriile care ne vor face pe toți mai bogați în viitor: biotehnologia, progresele medicale, tranziția energetică. Oamenii din Rusia care au lucrat în aceste industrii au părăsit țara. Deci Rusia este acum o economie a trecutului și la un moment dat va deveni dificil de susținut ceea ce președintele Putin încearcă să facă acum”, a subliniat oficialul american.

Rusia spune că așteaptă planul lui Trump

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat marți că Moscova este pregătită să studieze ideile lui Trump care țintesc să pună capăt conflictului din Ucraina după ce acesta își va prelua mandatul, pe data de 20 ianuarie.

Lavrov a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că Rusia salută faptul că viitoarea administrație de la Washington „a început să menționeze mai des realitățile de pe teren”. Ministrul rus de Externe s-a referit la afirmațiile lui Trump și ale viitorului consilier pentru securitate națională, Mike Waltz.

Waltz a declarat duminică, pentru ABC, că este clar că războiul trebuie să se încheie cumva prin mijloace diplomatice.

El a adăugat: „Nu cred că este realist să spunem că va fi alungat fiecare rus de pe fiecare centimetru de pământ ucrainean, chiar și din Crimeea. Președintele Trump a recunoscut această realitate și cred că a fost un mare pas înainte faptul că întreaga lume recunoaște această realitate. Acum să mergem mai departe”.

Garanții de securitate pentru Kiev

Lavrov a mai declarat marți că Rusia este pregătită să discute garanții de securitate „pentru țara care se numește acum Ucraina”, dar Moscova ar avea nevoie de propriile asigurări că nu poate fi amenințată la granițele sale vestice cu Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, anterior în cursul acestei luni, că garanțiile de securitate pentru Kiev ar fi eficiente numai dacă ar fi oferite de Statele Unite și că o încetare a focului fără astfel de garanții nu ar face decât să ofere Rusiei timp să se reînarmeze.

De asemenea, Zelenski continuă să facă presiuni pentru ca Ucrainei să i se permită să adere la NATO – un lucru pe care Rusia îl respinge categoric și despre care afirmă că a mers la război pentru a-l împiedica. Kievul se teme că ar putea fi forțat să facă concesii serioase în cazul în care Trump retrage sprijinul militar din partea Statelor Unite în urmărirea promisiunii sale, repetată frecvent, de a încheia rapid conflictul.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro