Sari direct la conținut

Doar războiul din Ucraina mai ține Coaliția PSD-PNL? Ce-i răspunde Ciolacu lui Rareș Bogdan

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Suceava, că nu vede o mare influență a războiului din Ucraina în ceea ce privește funcționarea coaliției PSD-PNL, dar că România are nevoie de stabilitate, iar PSD și PNL își vor duce „până la capăt” mandatul de guvernare. Premierul a spus că, fiind an electoral, e normal să existe declarații precum cele ale liderului PNL Rareș Bogdan, care a susținut că „singurul motiv pentru care PNL rezistă alături de PSD e războiul din Ucraina”.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri, la Suceava, dacă va mai funcționa Coaliția PSD-PNL până la alegerile parlamentare, în contextul declarațiilor făcute recent de prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, care a spus că doar războiul din Ucraina mai ţine această coaliţie.

„Sincer, nu văd mare influență a războiului din Ucraina în ceea ce privește Coaliția. Cu adevărat România are nevoie de o stabilitate politică și ne-am asumat această stabilitate politică”, a declarat Ciolacu.

El a susținut că decizia de a intra la guvernare, în urmă cu 3 ani, a adus coerență în actul de guvernare.

„Aduceți-vă aminte complexitatea problemelor din acel momnent, de acum 3 ani, când am hotărât să intrăm la guvernare. Cred că am adus o coerență în actul de guvernare și o diferență față de vechea coaliție de dreapta, unde posturile se trageau din fes, unde certurile erau la ordinea zilei, unde se retrăgeau miniștrii din ședințele de Guvern și nimic nu funcționa”, a spus liderul PSD.

Ciolacu: Coaliția își va duce mandatul până la capăt. Undeva pe 23 decembrie va fi învestit viitorul guvern

Premierul susține că este firesc să existe declarații precum cele ale lui Rareș Bogdan, fiind an electoral.

„Suntem oameni maturi. Avem, normal, cum este în politică, un interes nu neapărat comun la aceste alegeri, pentru că de această dată candidăm separat. Eu le-am arătat potențialul unei candidaturi comune la europarlamentare. Au ales altă cale, o respect. Suntem într-un an electoral și e normal să existe și astfel de declarații. Dar Coaliția își va duce mandatul până la capăt. Consider că undeva în jurul datei 23 decembrie va fi învestit viitorul Guvern”, a declarat Ciolacu.

Războiul din Ucraina, invocat de liderul PNL Rareș Bogdan pentru guvernarea cu PSD

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, le-a spus miercuri jurnaliștilor că el „nu mai vrea să stea la masă cu PSD” și a adăugat că „singurul motiv pentru care PNL rezistă alături de PSD e războiul din Ucraina”, potrivit Antena 3.

El a adăugat că după alegeri vor guvern de dreapta, dar că vor discuta cu PSD.

Nu este prima dată când Rareș Bogdan invocă raăzboiul din Ucraina pentru decizia PNL de a guverna alături de PSD.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a afirmat, în 25 august, într-o postare pe Facebook, că atacurile liderilor PSD la adresa liberalilor din timpul Congresului de sâmbătă sunt provocate de frica unui eșec la alegerile prezidențiale. Liberalul justifică totodată guvernarea comună cu PSD prin faptul că altfel, social-democrații ar fi sabotat susținerea pentru Ucraina.

„Da, am fost nevoiți să înghițim o meduză și să guvernăm împreună, pentru că odată cu războiul din Ucraina, Uniunea Europeană și NATO aveau nevoie de o graniță care să garanteze securitatea Europei. Ar fi fost un dezastru ca, în timp ce PNL susținea Ucraina, hoarda socialiștilor români să încerce blocarea ajutoarelor îndreptate către țara aflată în război. O știu toți: și politicienii, și ziariștii onești. Ar fi căzut Ucraina, la micul dejun era mâncată Moldova și urma presiunea pe România, Polonia și Țările Baltice”, argumentează Rareș Bogdan.

Amintim că guvernul PNL-PSD s-a constituit în noiembrie 2021, iar războiul ruso-ucrainean a început în februarie 2022.

Citește și: Rareș Bogdan, despre atacurile PSD la adresa PNL: „Au două explicații: frica și lașitatea/ Am fost nevoiți să înghițim o meduză”

INTERVIURILE HotNews.ro