Sari direct la conținut

Dobinzi variabile in functie de client la BRD

Cotidianul

„Am ajustat unele dobinzi in favoarea clientului, insa avem o mai mare selectivitate in ceea ce priveste imprumutatii“, spun reprezentantii bancii. Mai mult, profilul de risc al clientului va influenta si nivelul de dobinda.

In mod natural, daca un client prezinta un grad sporit de risc (venituri mici, rate substantiale la alte banci sau firme de leasing, grad de indatorare solicitat mare), va lua credit cu o dobinda ceva mai mare. „Exista un standard de la care incepe negocierea cu clientul.

Nu putem sa folosim pentru toti aceeasi dobinda“, explica Lucian Cojocaru, directorul comercial al bancii.

In cazul creditelor la care a fost eliminat avansul, dobinda creste automat cu pina la un punct procentual.

„Pentru persoanele care solicita avans zero, dobinda poate fi mai mare cu pina la 1% decit in cazul creditelor cu avans de 20%“, spune Dana Demetrian, director in cadrul institutiei de credit.

In cazul negocierilor, reprezentantii bancii recunosc ca, pentru anumite personae cu un profil ridicat de risc, dobinda poate creste cu pina la doua puncte procentuale.

BRD este a doua banca din Romania care, incepind cu sfirsitul saptaminii trecute, acorda credite in conformitate cu propriile norme avizate de Banca Nationala a Romaniei.

Banca a eliminat avansul obligatoriu, insa a crescut dobinzile pentru clientii care solicita credite fara avans. Rata lunara poate ajunge pina la 70% din veniturile solicitantului.

Credite „relaxate“ mai acorda si Alpha Bank, unde gradul de indatorare poate merge pina la 65% pentru persoanele cu venituri de peste 1.500 de euro.

Pentru persoanele cu venituri medii si mari, care au sanse reale de a se califica pentru credit cu grad maxim posibil de indatorare, noile norme sint un avantaj.

Astfel, o persoana care are un venit lunar disponibil de 1.000 de euro poate lua un credit de consum in valoare maxima de 81.867 de euro sau unul imobiliar in valoare de 90.468 de euro.

Prin comparatie, inainte de aplicarea normelor, aceeasi persoana putea contracta doar 34.764 de euro prin credit de consum sau 51.200 de euro printr-o finantare imobiliara.

O persoana cu un venit lunar de 300 de euro poate lua un credit de consum Conso in valoare maxima de 8.500 de euro, situatie in care rata lunara va fi de 158 de euro.

Clientii care cistiga 500 de euro lunar pot contracta pina la 14.300 de euro, cu o rata lunara de 254 de euro, in timp ce o persoana cu venituri lunare de 1.000 de euro poate contracta maximum 15.000 de euro, cu o rata lunara de 267 de euro.

Banca Nationala a impus tuturor bancilor sa ia in calcul la evaluarea eligibilitatii clientilor venitul net obtinut prin scaderea din cistigurile lunare a unei sume de 735 de lei/membru de familie

reprezentind cheltuielile minime de subzistenta. In acest context, noile reglementari devin si mai prohibitive pentru cei cu venituri reduse si chiar medii.

De exemplu, in cazul creditului Conso, potrivit reprezentantilor BRD, o persoana cu un venit net de 300 de euro poate obtine un credit de 8.500 de euro. Asadar, cu tot cu cosul minim de consum, persoana respectiva ar trebui sa cistige in fapt peste 500 de euro pe luna.

Integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro