DOCUMENT Oamenii lui Cîțu vor să amâne moțiunea USR-PLUS și AUR pentru două săptămâni. Cererea oficială semnată de Daniel Fenechiu
Oamenii lui Florin Cîțu din PNL au cerut Birourilor Permanente ale Parlamentului să acorde termen de două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea USR-PLUS și AUR. O adresă în acest sens a fost depusă oficial la parlament de liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, un susținător al premierului în cursa internă din PNL. Ședința conducerii Parlamentului se află în desfășurare la această oră.
Ce scrie în adresa oficială depusă la Birourile Permanente de către liderul senatorilor
„În urma lecturării listelor de semnături atașate de inițiatorii moțiunii de cenzură se observă următoarele aspecte de neregularitate:
- Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72);
- Unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44);
- Există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati inițiatori ai moțiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile acelorași parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la ședințele de plen ale fiecărei camere/la ședințele comisiilor. Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiași parlamentari în listele de prezență, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea și realitatea acestor semnături și implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituție pentru depunerea unei moțiuni de cenzură;
- Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai moțiunii nu se aflau în țară pentru a putea semna moțiunea de cenzură personal, în original.
CITEȘTE AICI DOCUMENTUL INTEGRAL
„În considerarea aspectelor procedurale sesizate mai sus și neconforme cu Constitutia si cu prevederile regulamentare pentru exercitarea unei moțiuni de cenzură, solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem ale moțiunii de cenzura depuse de senatori si deputati USR si AUR. Solicităm ca verificarea numărului minim necesar de semnături, precum si a autenticității semnăturilor inițiatorilor prin metoda comparării semnăturilor inițiatorilor din lista de semnaturi anexata motiunii de cenzură cu semnătura acelorasi parlamentari de pe alte înscrisuri precum lista de prezenta la sedintele de plen/ plen reunit/ comisii”, se mai arată în document.
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se întâlnesc, luni, de la ora 12.00, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depusă de USR-PLUS şi AUR. Iniţial, Birourile permanente reunite au fost convocate de două ori dar fără niciun rezultat, din lipsă de cvorum.
Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23,00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni, transmite Agerpres.
„Nu a existat cvorum din nou. Au fost prezenţi 6 membri ai Biroului permanent de la Senat şi 6 membri de la Camera Deputaţilor. Deci – 12. Cvorumul necesar pentru şedinţă este de 14 membri. Am convocat o nouă reuniune a Birourilor permanente reunite pentru ziua de luni, la ora 12,00”, a declarat, sâmbătă, la Blaj, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
Tabăra Cîțu încearcă să blocheze moțiunea de cenzură. Alina Gheorghiu a declarat că s-ar putea să fie probleme cu semnăturile. Mai exact, mai mulți parlamentari ai AUR nu ar fi fost în țară și nu aveau cum semna documentul decât prin semnătură electronică, ceea ce nu s-ar fi întâmplat. Și Rareș Bogdan a avansat ideea că moțiunea ar trebui redepusă.
Între timp, liberalii lui Cîțu încearcă să-i facă pe cei de la AUR să se răzgândească și să-și retragă semnăturile.
Și PSD încurcă lucrurile pentru USR-PLUS. Marcel Ciolacu a declarat că va vota moțiunea de cenzură doar dacă se ajunge la anticipate. Or, USR-PLUS nu vrea acest lucru în acest moment.
PSD a anunțat că va depune propria moțiune de cenzură.