Sari direct la conținut

DOCUMENT Planul PSD de amânare a alegerilor parlamentare / De ce vor social-democrații ca scrutinul să aibă loc în martie

HotNews.ro
PSD Parlament, Foto: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN
PSD Parlament, Foto: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN

Deputatul independent Adrian Dohotaru (fost membru USR) a depus,vineri un proiect de lege care propune amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că proiectul este gândit și lucrat de PSD. Miza amânării alegerilor parlamentare este uriașă pentru social-democrați care își fac calcule că amânarea cu trei luni a alegerilor parlamentare îi va favoriza.

Potrivit surselor HotNews.ro social-democrații și-au făcut calcule, iar o eventuală amânare a alegerilor parlamentare cu trei luni îi va ajuta să obțină un scor mai bun. Mai exact, PSD mizează pe faptul că decizile Guvernului de a nu majora pensiile și alocațiile copiilor precum și măsurile economice care vor fi nevoiți să le ia în următoare perioadă se vor reflecta negativ în primăvară asupra PNL. Astfel PSD mizează că ar putea obține un scor mai bun la alegerile parlamentare în primăvară.

În interiorul PSD s-a discutat posibilitatea depunerii unui proiect de lege care să propună amânarea alegerilor parlamentare.

Social-democrații au așteptat o decizie a Curții Constituționale pe o contestație care viza un proiect de lege care stipulează că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor parlamentare. Proiectul de lege a fost contestat de Guvern la Curtea Constituțională, iar în urmă cu câteva zile, judecătorii CCR au respins sesizarea și spun că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor.

Legea se află în acest moment pe masa președintelui Klaus Iohannis, iar acesta are pârghii de a bloca promulgarea acesteia.

În acest context deputatul independent Adrian Dohotaru cunoscut în Parlament pentru relațiile cu PSD a depus vineri un proiect de lege care propune amânarea alegrilor parlamentare până în martie 2021.

Proiectul de lege a fost depus la Senat la doar o zi după ce președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat la Antena3 că în contextul epidemiei de coronavirus dacă în Parlament va fi propusă amânarea alegerilor parlamentare, PSD va susţine această propunere şi că va vota amânarea scrutinului.

Ce prevede proiectul de lege. Vezi documentul integral aici.

  • Art. 1. – Data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, se stabilește în ziua de duminică, 14 martie 2021.
  • Art. 2. – Perioada electorală a alegerilor prevăzute la art. 1 începe la data de 13 ianuarie 2021.
  • Art. 3. – În cel mult 3 zile de la data prevăzută la art. 2, prin hotărâre a Guvernului se aprobă calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților prevăzute la art. 1.
  • Art. 4. – (1) Sunt și rămân valabile pentru alegerile organizate la data prevăzută la art. 1, următoarele acte și operațiuni electorale întocmite și realizate pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților ce fuseseră preconizate pentru data de 6 decembrie 2020:
  • a) listele de susținători ai partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, ai alianțelor politice, ai alianțelor electorale și ai candidaților independenți, acestea putând fi depuse, potrivit legii, la Biroul Electoral Central și birourile electorale de circumscripție până la data stabilită conform art. 3;
  • b) cererile de înregistrare ca alegător prin corespondență și ca alegător din străinătate, formulate conform art. 4 alin. (4) din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, și art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;
  • c) listele de susținători depuse la Biroul Electoral Central și birourile electorale de circumscripție, acestea putând fi actualizate și/sau modificate, până la data stabilită conform art. 3;
  • d) constituirea și completarea Biroului Electoral Central și a birourilor electorale de circumscripție;
  • e) deciziile Biroului Electoral Central și ale birourilor electorale de circumscripție prin care au fost înregistrate liste de susținători, candidaturi și alianțe electorale.
  • (2) Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență și ca alegător din străinătate pentru alegerile organizate la data prevăzută la art. 1 începe la data intrării în vigoare a prezentei legi și se încheie la data expirării termenelor prevăzute la art. 4 alin. (4) din Legea nr. 288/2015, cu modificările și completările ulterioare, și art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare.
  • (3) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, activitatea Biroului Electoral Central și a birourilor electorale de circumscripție constituite pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din data de 6 decembrie 2020 se suspendă până la data prevăzută la art. 2.
  • (4) Pe durata suspendării activității Biroului Electoral Central și a birourilor electorale de circumscripție, toate actele și documentele primite, create și deținute de acestea se păstrează de către Autoritatea Electorală Permanentă.
  • (5) Predarea-primirea actelor și documentelor prevăzute la alin. (4) se face pe bază de proces-verbal.
  • Art. 5. – Bunurile achiziționate pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților ce fuseseră preconizate pentru data de 6 decembrie 2020 până la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi păstrate și conservate în mod corespunzător de autoritățile publice care le-au achiziționat, în vederea utilizării lor pentru alegerile organizate la data prevăzută la art. 1.
  • Art. 6. – Sumele alocate conform art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 755/2020 privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, Ministerului Afacerilor Interne, al Autorității Electorale Permanente, al Ministerului Afacerilor Externe, al Agenției Naționale de Integritate, al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică și rămase neangajate și/sau neutilizate la data intrării in vigoare a prezentei legi se restituie în vederea reîntregirii Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în cel mult 3 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
  • Art. 7. – La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
  • a) Hotărârea Guvernului nr. 744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 816 din 4 septembrie 2020.
  • b) Hotărârea Guvernului nr. 745/2020 pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 817 din 4 septembrie 2020.

Constituția prevede la articolul 63:

  • (1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
  • (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
  • (3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
  • (4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro