Sari direct la conținut

DOCUMENT UPDATE Ministerul Finanțelor a publicat proiectul OUG de modificare a legii insolvenței. Au fost introduse prevederi referitoare la sectorul asigurărilor

HotNews.ro
Insolventa, Foto: Dreamstime
Insolventa, Foto: Dreamstime

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii insolvenței, obținut și publicat de HotNews.ro săptămâna trecută a fost pus oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la rubrica Transparență decizională, dar cu anumite modificări.

Vezi nota de fundamentare și proiectul OUG.

„Colegii mei au discutat, s-a obținut un aviz de la Ministerul Justiției. Au mai fost modificări, o să le și postăm pe site pentru a vedea care au fost, dar la sugestia Ministerului Justiției. Dar sunt chestiuni bune. Orice propunere de schimbare a unui text dacă are și argumente solide și este pentru mediul economic, din partea nostră toată deschiderea. Ministerul Justiției a propus amenzi pentru judecătorii sindici, dacă nu mă înșel. Atunci când nu-și respectă termenii să fie sancționați cu un procent din suma pe care procedura o presupune”, a declarat, marți, Eugen Teodorovici, la summit-ul Inițiativei Celor Trei Mări.

Despre modificările care se au în vedere HotNews.ro a scris aici: Guvernul ar putea adopta un proiect de modificare a legii insolvenței, în perioada următoare. Vezi principalele modificări

Conform noii note de fundamentare, publicată de Minister, s-au adăugat o serie de modificări și completări ale regimului juridic al insolvenței societăților de asigurare/reasigurare.

Se prevede insearea unor dispoziții menite să reglementeze onorariul lichidatorului judiciar, raportat la procedura de avizare în vederea numirii, derulată de către ASF. Onorariul lichidatorului judiciar este o componentă importantă în cadrul procedurii de insolvență, ea impactând asupra sumelor care urmează a se distribui în cadrul procedurii de insolvență. Potrivit procedurii de avizare a practicianului în insolvență de către ASF, unul dintre criteriile determinante de selecție îl reprezintă acest onorariu solicitat la început de către practicianul în insolvență.

De asemenea, se mai are în vedere inserarea obligației de includere în comitetul creditorilor a Fondului de garantare.

„Unul dintre organele decizionale ale creditorilor prin care se poate controla activitatea lichidatorului judiciar precum și luarea unor decizii cu impact în derularea procedurii de faliment a societății de asigurare/reasigurare este Comitetul directorilor. Dacă în cadrul adunării creditorilor votează toți creditorii în funcție de ponderea creanței la masa credală, desemnarea Comitetului creditorilor se face în funcție de ponderea creanței la masa credală a primilor 20 creditori”, se arată în document.

Fondul de garantare, prin plățile pe care le efectuează, devine pe parcursul procedurii creditorul cu cea mai mare pondere din masa credală. Astfel, pentru protejarea intereselor Fondului de garantare și o reflectare a realității privind pasivul suportat de Fondul de garantare, în vederea participării la luarea unor decizii cu impact asupra procedurii de insolvență care sunt luate de către creditori care dețin încă de la început creanțe majoritare, se impune numirea de la început a Fondului de garantare drept membru al Comitetului creditorilor.

În noua variantă a proiectului, se propun modificări care vizează necesitatea asigurării fondurilor alocate pentru cheltuielile specifice actului de justiție și cheltuielile de organizare și funcționare și de investiții ale Ministerului Justiției, în vederea desfășurării în bune condiții a activității acestuia, inclusiv pentru organizarea și funcționare Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro