Dolarul a atins un nou record minim fata de euro
Moneda americana a inregistrat, vineri, un nou record al cotatiei minime fata de euro, in contextul temerilor ca multe institutii financiare ar putea fi afectate de criza de pe piata creditelor si al zvonurilor privind reducerea dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala americana, transmite Reuters.
Euro a urcat cu 0,35% de la inchiderea sedintei de joi din Statele Unite, dupa ce atinsese mai devreme valoarea record de 1,4739 dolari.
Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat ca banca centrala va reduce din nou dobanda de politica monetara, iar inflatia SUA ar putea depasi valoarea prognozata.
“Jucatorii din piata au devenit ingrijorati pe fondul zvonurilor ca mai multe banci americane vor inregistra pierderi suplimentare si au vandut dolari”, a declarat Hideaki Inoue, directorul de administrare a pietei valutare din cadrul Mitsubishi, citat de Reuters.
“Euro pare sa isi atinga apogeul, insa deprecierea dolarului ar putea atinge un nou nivel, daca apar mai multe vesti neplacute, care sa alimenteze noi presupuneri ca Federal Reserve va reduce dobanda cheie”, a adaugat Inoue.
Dolarul s-a depreciat si in fata francului elvetian si a scazut pana la 1,1208 franci/dolar, in timp ce lira sterlina a urcat la un nou record al ultimilor 26 de ani, de 2,1145 dolari pe unitate.
Dolarul a reusit, totusi, sa-si mentina pozitia in fata monedei japoneze, la 112,66 yeni/dolar, putin modificata fata de sedinta de ieri de la New York si fata de nivelul minim al ultimilor trei luni, de 112,00 yeni/dolar, atinsa joi.
Deprecierea dolarului a marcat evolutia ascendenta a pretului aurului, care a atins saptamana aceasta recordul de 845,4 dolari pe uncia de aur. Pretul barilului de petrol a urcat cu 0,7%, la 96,25 dolari, in apropierea nivelului record de 98,62 dolari, atins in sedinta bursiera de miercuri.
Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke estimeaza ca economia Statelor Unite va scadea semnificativ in al patrulea trimestrul din 2007 si in prima jumatate a anului urmator, ca urmare a declinului pietei locuintelor si a crizei din sectorul ipotecar.