Sari direct la conținut

Dolarul "respira" putin, dar pentru cata vreme? (analiza)

HotNews.ro
John Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank, Foto: Saxo Bank
John Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank, Foto: Saxo Bank

Am observat inchidrea unui numar semnificativ de pozitii long pe USD, desi se pare ca am ajuns in punctul in care multe perechi valutare si-ar putea permite o consolidare fara sa ameninte cresterea dolarului. Primul indicator cu valori care coincid cu acest fenoment este valoarea profitului pe titluri americane la 10 ani, care a crescut luni pana la 2.25% (stim ca valorile rotunjite la un sfert de punct sunt indictaori cheie pentru traderi). Se vorbeste de cel mai insemnat selloff pe obligatiuni din 2013 incoace – cand valoarea a variat de la -1.65% la 3.00%, adica peste 135 de puncte de baza.

De data aceasta, indicele a crescut cu „doar” 132 de puncte, pana la un nivel intraday de 2.3%, adica putin sub 100 de puncte. Cu alte cuvinte, nu chiar asa de aproape de ceea ce s-a intamplat acum 3 ani. Urmatorul nivel de rezistenta este cel atins in 2015 – 2.50%, abia dupa aceea cel din 2013 – 3.00%

Lira sterlina a ezitat si a dus perechea GBPUSD inapoi sub 1.2500. Daca lira mai slabeste, preferam sa ne axam pe EURGBP sau GBPJPY, decat sa riscam evaluari miscatoare ale GBPUSD.

Prin alte parti, am avut ceva zgomot venit din partea Fed, cu presedintele Fed din Richmond, Jeffrey Lacker, afirmand ca mai e nevoie de cresteri de dobanda, dar restul discursului sau s-a pierdut in obisnuita retorica incetosata a functionarilor federali.

Cu toate acestea, curba de asteptare a unei noi cresteri de dobanda a inceput sa fie mai abrupta, cu sanse de 25% pentru o crestere la 1-1.25% pana in decembrie 2017, adica inca doua majorari in afara de cea din decembrie anul acesta.

  • EURUSD, dominat de valori rotunde

E dificil sa determinam precis evolutia perechii valutare pentru ca trendurile variaza destul de mult, dar primul nivel prag pentru EURUSD ar fi la 1.0800/50, pentru ca 1.0850 a fost punctul de „frontiera” la inceperea coborarii.

  • Evolutia valutelor principale

USD – cresterea se consolideaza putin si cei care vor profituri ar trebui sa mai astepte putin. Asteptam sa vedem si daca aceasta crestere se va simti impotriva yenului japonez sau a altor valute, in functie de evolutia obligatiunilor din SUA si a apetitului de risc.

EUR – modena unica nu prea iese in evidenta – arata mai stabila decat JPY pentru moment, dar preferam evitarea cumpararii de EURUSD cat timp suntem sub 1.0850. Acum, instrumentele cu venit fix din Europa par lipsite de atractivitate – un factor ar putea fi si faptul ca Europa „exporta” capital.

JPY – yenul recupereaza din pierderi, dar nu se poate compara cu dolarul american. Graficul s-a schimbat mult, dar in continuare credem intr-o crestere spre 109.60 vs. dolar, poate chiar 110.00, daca marjele de profit pe obligatiuni in SUA vor continua sa creasca.

GBP – consolidarea lirei a fost chiar mai adanca decat a dolarului SUA, GBPUSD renuntand la nivelul superior de 1.2500. Mai exista sanse de consolidare suplimentara.

CHF – USDCHF s-a oprit la paritate, dar va scadea destul de curand, chiar daca riscam o consolidare pe termen scurt. Sa ne intrebam daca va mai scadea CHF, pe fondul interesului unei cresteri a USDCHF.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro