Sari direct la conținut

Donatorii isteti sunt cei mai fericiti

Saptamana Generozitarii, Foto: ARC Romania
Saptamana Generozitarii, Foto: ARC Romania

Te-a impresionat o cauza, povestea unui om sau a unei comunitati. Simti ca vrei sa fii parte din acea poveste, sa ajuti. Iata cum poti sa o faci cu cap, ca sa nu ai regrete. Si, in final, sa fie un gest care te face in primul rand pe tine fericit.

1. Doneaza pentru ceva care conteaza pentru tine. Iubesti animalele? Da unei organizatii care se ocupa de ele. Te impresioneaza batranii si iti amintesc de bunicii tai? Da la un centru de zi sau la o organizatie care face vizite medicale la domiciliu. Te frustreaza despaduririle? Da unei asociatii care planteaza copaci. Vei fi fericit doar donand acolo unde inima ta iti spune ca vrei sa faci o diferenta.

2. Da cat poti astfel incat sa nu faci sacrificii. Uneori organizatiile iti sugereaza o suma si iti arata de ce au ales-o („50 de lei acopera o ora de terapie pentru un copil cu autism”). Important este insa ca donatia ta sa nu fie o povara pentru tine. Vei fi fericit doar facand o donatie pe care ti-o permiti.

3. Doneaza unei organizatii transparente. Fie ca te gasesc ei si iti cer, fie ca ii cauti tu, doneaza doar dupa ce vezi un raport anual si un bilant financiar. E o diferenta uriasa de responsabilitate intre o organizatie care spune clar ce face cu fiecare leu si lasa si pe cineva din afara ei (un auditor) sa verifice cheltuielile si una care nu explica deloc ce face cu banii primiti. Vei fi fericit doar daca vei dona cu incredere ca banii merg unde ti s-a promis.

4. Doneaza in siguranta. Adica intr-un mod care iti ofera o dovada de plata (transfer bancar, cash cu chitanta, SMS) sau garantia ca banii ajung la cauza (urnele din magazine, de exemplu, dar doar daca sunt sigilate). Vei fi fericit doar daca vei avea incredere ca totul se face legal si transparent.

5. Cere sa fii informat. Poate ca primesti deja prea multe newslettere, dar pe acesta vei vrea sa il citesti. Lasa contactele tale organizatiei pe care o sprijini si cere-i sa te tina la curent cu activitatile. Vei fi fericit doar daca vei vedea in ce s-a transformat donatia ta, fie ca e o masa calda pentru oamenii fara adapost, o excursie la munte pentru un varstnic singur sau un leagan intr-un parc de joaca pentru copii cu nevoi speciale.

Gasesti in Ghidul Donatorului raspunsuri mai detaliate la toate intrebarile pe care ti le-ai pus vreodata cand ai vrut sa ajuti. Ghidul este scris de consilierii de filantropie si strangere de fonduri ai Asociatiei pentru Relatii Comunitare, un grup de specialisti care de aproape 15 ani promoveaza filantropia responsabila in Romania.

Initiativa face parte din proiectul „Punti pentru resurse – resurse pentru comunitati” al Asociatiei pentru Relatii Comunitare, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati: www.eeagrants.org.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro