Sari direct la conținut

Dosar: SBS Broadcasting anunta o fuziune care forteaza regulile concurentei

New Business

Grabita sa faca achizitii inainte de integrarea Romaniei in 2007, compania de televiziune SBS Broadcasting forteaza peste limitele concentrarii intr-o Romanie strict monitorizata in ceea ce priveste libera concurenta.

SBS Broadcasting a anuntat marti, 1 martie, preluarea a 86% din Prima TV, precum si preluarea a doua canale radio. Valoarea totala a tranzactiei este de 30,3 milioane de euro, din care 7,8 milioane de euro pentru Prima TV (inclusiv datoriile) si 22,5 milioane de euro pentru cele doua canale radio: KISS FM si Radio STAR – arata un comunicat al companiei.

vezi comunicatul

Legea audiovizualului nr. 504/2002 interzice in mod clar detinerea pachetului majoritar in mai mult de o societate de comunicatie audiovizuala.

Art. 44 (9) O persoana fizica sau juridica poate fi investitor ori actionar majoritar, direct sau indirect, la o singura societate de comunicatie audiovizuala, iar la altele poate detine cel mult 20% din capitalul social. (Legea 504/2002, Monitorul Oficial 534/22 iulie 2002)

Prin anuntata fuziune, SBS Broadcasting ar urma sa devina actionar in trei societati distincte, care detin licentele pentru televiziune, respectiv pentru cele doua radiouri: Amerom Television (Prima TV), societatea Radio Contact (pentru Kiss FM) si Uniclub Media (pentru Radio STAR).

„Achizitionarea celor doua radiouri este subiectul unei aprobari post-tranzactie din partea autoritatilor responsabile pentru concurenta”, se mai arata in comunicatul SBS.

Cum anume va fi posibila este insa greu de spus, pentru ca, in conditii de transparenta si vizibilitate, preluarea majoritara a mai mult de o societate de comunicatie audiovizuala este interzisa, in conditiile Legii audiovizualului. (in acceptiunea noi legi, o societate de comunicatie audiovizuala detine si opereaza licenta).

Central Media Enterprises (CME), care detine PRO TV, s-a confruntat cu aceeasi problema cand a intentionat sa preia si reteaua Pro FM.

Astfel, CME detine 80% in Pro TV srl (cu cele patru canale, PRO TV, Acasa TV, Pro Cinema si PRO TV International), dar are numai 20% in Compania de Radio Pro srl, care detine licenta pentru retelele de radio Pro FM, Info Pro si Pro Clasic.

Asemanator, grupul francez Lagradere a fost nevoit dupa aparitia Legii audiovizualului sa isi micsoreze (macar formal) participatia in Radio XXI, de la 47,5% la 20%, pentru ca detinea majoritar Europe Developpement International (Europa Fm).

Aprobarea sta cu atat mai mult sub semnul intrebarii in cazul preluarilor anuntate de SBS Broadcasting cu catsunt trei companii care detin licente distincte: Amerom Television srl (Prima TV), SC Radio Contact SA (pentru KISS FM), Uniclub Media srl (Radio START).

Pe de alta parte, Romania nu isi permite luxul unor reinterpretari legislative sau a unor chichite de alt tip intr-o perioada critica pentru procesul de armonizare la regulile UE.

Reamintim ca Romania este strict monitorizata in ceea ce priveste concurenta de catre Comisia Europeana de la Bruxelles. Incalcarea principiului anti-concentrare intr-un domeniu atat de sensibil cum este cel audiovizual ar putea aduce multe deservicii procesului de integrare.

Pana la surprinzatorul anunt cu preluarea la pachet a trei canale media (fata de prevazuta preluare a prima TV), compania de televiziune SBS Broadcasting pare sa fi fost in tema cu restrictia clara din Legea Audiovizualului, arata raportul anual al companiei din anul 2003, ultimul disponibil.

„Legea Audiovizualului din Romania, modificata, precizeaza ca radiodifuzorii [in acceptiunea legii, companii radio sau TV] care opereaza in Romania trebuie sa fie organizati ca si companii comerciale.

O persoana [fizica sau juridica] nu poate detine majoritatea in mai mult de o companie, iar daca este majoritar intr-o companie, atunci poate avea pana la 20% din pachet intr-o alta”, arata raportul citat.

In Romania, aplicarea acestui articol de lege este insa adesea greu de verificat, din cauza lipsei de transparenta a persoanelor fizice care si-au fondat companii in jurisdictii precum Cipru sau chiar Elvetia, acolo unde secretul asupra identitatii este permis pentru companiile offshore (care nu actioneaza pe teritoriul respectivei tari).

Este cazul actionarilor care au compania Realitatea Media SA (Realitatea Tv si Realitatea FM), precum si a celor Global Video Media SA (Alpha TV, Global TV, Radio Alpha).

Raport Media Ownerhip (2003)

La capatul unui lant de companii off-shore, este imposibil de identificat persoana fizica. Si nu este exclus ca un acelasi individ sa aiba pozitii majoritare in doua companii media, ceea ce ar incalca limita de 20% prevazuta de Legea audiovizualului.

Preluarea Prima TV era stabilita de acum trei ani, dar nu la pachet

La 18 iulie 2001 SBS si nou-intratul in afacere, RID, devenit atunci actionar majoritar au cazut la intelegere ca aceasta schimbare a raportului de forta va dura trei ani.

Astfel, in iulie 2004, SBS a inceput procedura de a prelua pana la maximum 75% din Prima TV, la un pret prestabilit (de opt ori valoarea medie EBIDTA in anul tranzactiei si in cel anterior, adica profitul operativ – inainte de deduceri, taxe, amortizare), arata documentele financiare ale SBS.

Ulterior, SBS Broadcasting a ajuns sa cumpere mult mai mult: 86% din Prima TV si doua radiouri romanesti KISS FM si Radio STAR.

Ulterior, SBS Broadcasting a ajuns sa cumpere mult mai mult: 86% din Prima TV si doua radiouri romanesti KISS FM si Radio STAR.

Scurt istoric

>> 1 martie 2005: SBS anunta ca a preluat 86% din Prima Tv pentru 7,8 milioane euro (inclusiv datoriile Prima TV). De asemnea, SBS Broadcasting anunta ca preia si doua posturi de radio, Radio KISS si Radio STAR, daca va obtine aprobarea in ceea ce priveste compettitia.

>> 31 iulie 2004: incepe procedura de preluare a prima TV de catre SBS Broadcasting

>> iulie-august 2004: Actionariatul este similar , cu o usoara diminuare, de 6%, a ponderii RBC in Prima TV. RBC isi scade pachetul la 80% in Prima TV, in favoarea urmatorilor:

1. Cristian Ionel Burci – 3% prin East

2. Cristian Ionel Burci – alt 3% in nume propriu

3. Costel Bobic – 6% (sursa: datele raportata la CNA) – vezi document CNA

>> 18 iulie 2001 se retrag din pozitia majoritara, in favoarea RID (Romanian Investment and Development). Tot atunci incheie o intelegere astfel incat sa poata prelua pana la 75% din RBC.

>> 9 martie 2000: SBS prelua 86% din Amerom Television (care detinea Prima TV)

Este creata Romanian Broadcasting Corporation (RBC), cu 86% din prima TV:

SBS: 46,5% din RBC

RID (Cristian Burci): 53,5% din RBC

Cine este RID?

Romanian Investment and Development (RID) a fost creata ca o companie cu structura de proprietate obscura, asunsa initial in New Jersey, acolo unde secretul asupra identitatii patronilor este permis pentru acele firme care nu activeaza pe teritoriul statului respetiv.

Ulterior, rapoartele SBS au aratat ca RID era o companie controlata de Burci. De altfel, aceasta a fost creata dintr-o fosta agentie a familiei Burci, Creative Models.

RID a intrat la acea vreme intr-o asociere in participatiune mult controversata: cu MTC-TV, o companie suta la suta de stat. MTC-TV a fost finantata pentru aceasta afacere cu sume ce echivaleaza cu 5,6 milioane de dolari de la trei companii: Compania Nationala Caile Ferate CFR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta si Societatea Nationala de Transporturi CFR Marfa.

Fara sa fie demonstrat ca acei bani au intrat in Prima TV, un lucru e cert: Cristian Burci, majoritar in ambele afaceri, a facut asocierea in participatiune cu MTC-TV, afacere ce a beneficat de o consistenta sustinere fianciara din partea unor societati de stat aflate in subordinea Ministerului Transporturilor.

Manuela Preoteasa, [EurActiv.ro – www.euractiv.ro]

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro