Dosarul Roşia Montană: Gabriel Resources va ataca decizia favorabilă României dată de tribunalul de arbitraj de la Washington
Statul, prin ANAF şi Ministerul Finanţelor, a demarat deja executarea silită a Gabriel Resources, pentru recuperarea de la aceasta a costurilor de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj, desfăşurată la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).
„Compania intenţionează să conteste decizia arbitrală, prin procedura de anulare prevăzută de Convenţia ICSID. Solicitarea de anulare va fi depusă pe 7 iulie sau înainte de această dată. Anularea nu reprezintă un apel pe fond la decizia arbitrală, ci o procedură care, dacă va avea succes, va invalida decizia arbitrală şi va desfiinţa dispoziţia de achitare a costurilor (României, de către Gabriel Resources – n.r.)″, este decizia companiei prezentată de Profit.ro.
Cei de la Gabriel Resources intenţionează să atace şi recenta decizie a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) de la Bucureşti, de a respinge solicitarea companiei de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, emisă iniţial în 1999 şi prelungită apoi în 2019.
Compania a amintit că, în mai, a primit 3,25 milioane dolari de la acţionari, în urma unui plasament privat, şi a precizat că, din această sumă, a pus deoparte 1,5 milioane dolari pentru costurile procedurii de anulare a deciziei ICSID favorabile României. Gabriel Resources speră să mai strângă de la acţionari încă 2,325 milioane dolari, caz în care, potrivit estimărilor proprii, ar avea bani destui până în luna august, după care va trebui să caute surse alternative de finanţare suplimentară.
România a câștigat în luna martie în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi.
Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.
Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj.
Reprezentanţii companiei Gabriel Resources şi-au exprimat atunci „dezacordul ferm” şi au spus că decizia tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană, este „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”, invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri.