Sari direct la conținut

Două bombardiere nucleare Tu-22M3 au fost lovite în atacul de săptămâna trecută efectuat la 1.800 de km în adâncimea Rusiei, anunță spionajul militar ucrainean

HotNews.ro
Două bombardiere nucleare Tu-22M3 au fost lovite în atacul de săptămâna trecută efectuat la 1.800 de km în adâncimea Rusiei, anunță spionajul militar ucrainean
Bombardier nuclear Tu-22M3. Sursa foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Două bombardiere nucleare rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au fost avariate în atacul din 25 iulie care a vizat aerodromul Olenya din regiunea Murmansk din Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt al serviciilor ucrainene de informații militare, Andrii Iusov, pentru publicația Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) .

Iusov anunțase anterior că un bombardier rus a fost lovit în atacul aerian asupra acestui aerodrom situat la aproximativ 1.800 de kilometri nord de granița cu Ucraina, amintește The Kyiv Independent.

În declarațiile pentru RFE/RL, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a precizat, de asemenea, că bombardamentele asupra aerodromurilor rusești Olenya (din regiunea Murmansk), Engels (din regiunea Saratov) și Diagilevo (din regiunea Ryazan) au fost efectuate pe 25 iulie, în jurul orei locale 16.00, și nu pe 27 iulie, așa cum indicau informațiile anterioare apărute în presă.

Repararea avioanelor de război lovite pe aerodromul Olenya poate dura câteva luni, iar în timpul atacului sirenele antiaeriane ale aerodromului nu au funcționat, potrivit lui Iusov.

Serviciul în limba rusă al RFE/RL a publicat luni, 30 iulie, imagini din satelit care „nu arată nicio urmă a unui atac ucrainean asupra bazei aeriene strategice”.

În replică, Iusov a declarat că imaginile din satelit „nu sunt singura sursă de informații pe care ar trebui să ne bazăm”.

„Informațiile au fost confirmate din diverse surse și putem vorbi deja despre acest incident ca despre ceva care a avut loc cu siguranță”, a adăugat el.

Iusov a mai spus că serviciile ucrainene de informații militare „nici nu confirmă, nici nu neagă” implicarea Ucrainei în atac.

Deși Ucraina nu are permisiunea SUA de a utiliza armele cu rază lungă de acțiune, de fabricație occidentală, în atacuri efectuate în adâncimea teritoriului rus, Kievul utilizează frecvent drone de producție internă pentru bombardamente asupra unor locații strategice din Rusia.

Operațiunile cu drone ale Ucrainei vizează adesea rafinăriile de petrol și aerodromurile, cu scopul de a reduce capacitățile Rusiei de prelucrare a țițeiului și de a-i îngreuna economia, precum și de a viza avioanele de vânătoare rusești care bombardează orașele ucrainene.

Tupolev, proiectantul bombardierului strategic Tu-22M3, îl descrie ca fiind un bombardier supersonic purtător de rachete cu rază lungă de acțiune, conceput pentru a distruge ținte pe mare și la sol cu rachete ghidate și bombe aeriene. Numele de cod NATO pentru el este „Backfire”.

Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia a folosit frecvent aeronave Tu-22M3 pentru a bombarda Ucraina. Avionul pe care Ucraina a declarat că l-a doborât a fost folosit pentru a transporta rachete de croazieră X-22 pentru atacuri asupra orașelor ucrainene, potrivit comandantului forțelor aeriene ale țării. X-22 este o rachetă cu dublă capacitate, ceea ce înseamnă că poate transporta un focos nuclear sau convențional, cu precizarea că Rusia nu a folosit arme nucleare în Ucraina.

Forțele aeriene ale Rusiei au în dotare 57 de Tu-22M3, potrivit raportului „Balanța militară 2024″, realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro