Sari direct la conținut

Dragnea s-a enervat degeaba. Iohannis a descoperit Constitutia

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Presedintele Klaus Iohannis a enuntat, marti, un pricipiu banal, de bun simt chiar si intr-o democratie schioapa precum cea romaneasca. A spus ca nu va pune persoane condamnate penal, cercetate sau cu probleme de integritate in functia de prim-ministru. Ca si cum ai zice ca nu pui hoti de buzunare sa conduca banci, piromani la statii de benzina sau cimpanzei la mansa unui avion. Logic, n-au ce sa caute acolo. Riscul unei catastrofe este mult prea mare. Totusi, Drangea s-a enervat. Adica, astia ce-au? De ce n-ar fi buni la carma Romaniei, sa imparta si sa cheltuiasca bugete?

Presedintele Iohannis se adreseaza, in mod, evident, unui PSD care nici macar nu se oboseste sa mimeze o minima reforma interna. Uitati-va ce oameni pun pe liste. Deja se anunta toti baronii locali, disperati sa se ascunda in Parlament pentru imunitate, toti cercetatii penal, incompatibilii si figurile triste care au consolidat reputatia de partid al borfasilor.

Ei vor premier care sa le slujeasca interesele, sa puna repede cu botul pe labe justitia, sa incalece procurorii, sistemul, sa preia puterea. In ALDE s-au consumat mici acte de revolta tocmai din cauza ca Tariceanu vrea sa-i recupereze pe listele lui pe toti cei cu dosar la DNA plecati din alte partide. Cum sa le dai astora tara pe mana?

Dragnea, Ponta, Tariceanu nu se incadreaza in criteriile minimale anuntate de seful statului. Rolul constitutional al presedintelui este sa vegheze la buna functionare a institutiilor. Acceptand intr-una din functiile-cheie din stat un personaj suspectat sau condamnat ca a incalcat legile tari echivaleaza cu un act de tradare. Este foarte bine ca presedintele Iohannis intelege in acest caz sa-si exercite in mod neechivoc rolul constitutional. Desemnarea viitorului premier este strict atributul sau, asa cum rezulta clar din doua articole:

  • Articolul 85: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.” Singura conditie, evident, este ca viitorul premier desemnat sa aiba capacitatea de a strange o majoritate in viitorul Parlament.
  • Articolul 103: (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Sansele ca vreun partid sa obtina majoritate absoluta in Parlament tind spre zero. In aceste conditii, partidele n-au nici un cuvant de spus in procesul desemnarii premierului sau mai bine zis nu pot impune presedintelui un nume. Il voteaza sau nu in Parlament, dar nu-i pot cere presedintelui sa desemneze un anumit politician.

Din acest motiv, nu se prea intelege de ce Dragnea crede ca presedintele Iohannis „desconsidera Constitutia” cand vorbeste despre integritatea viitorului candidat. Este fix alegerea presedintelui pe cine desemneaza premier, tot ce conteaza cu adevarat este sa poata strange o majoritate in Parlament. (Vezi aici declaratiile integrale ale presedintelui Iohannis)

Dupa doi ani de letargie, presedintele si-a descoperit atributiile constitutionale care il obliga sa joace un rol politic important. Caderea PNL in sonaje a jucat probabil un rol in mobilizarea presedintelui din ultimele zile, de cand a devenit hiperactiv.

Sigur, Dragnea maraie la Iohannis demonstrativ, il someaza sa taca pentru partid, pentru a arata ca n-are vreo intelegere ascunsa. Dar nu cred ca liderul PSD mai intelege pe ce lume se afla. Daca va cobori putin cu picioarele pe pamant, ar realiza ca in cateva saptamani vom comemora un an de la tragedia din Colectiv.

Ei, bine, tocmai acum si-a gasit sa tipe la presedinte ca-si permite sa promita publicului ca nu va pune penali in functia de premier. Inteligenta miscare, ca de obicei. Exact genul asta de aroganta a costat PSD-ul in ultimele campanii electorale, nu trebuie subestimata capacitatea lor de a speria publicul.

Trebuie sa fii, totusi, rupt bine de realitate ca, putin inainte de comemorarea tragediei din Colectiv, cand publicul isi va aminti din nou cum coruptia ucide, tu sa zbieri la un presedinte care promite ca nu va pune penali in functia de premier. (Vezi aici declaratiile integrale ale lui Liviu Dragnea)

Nu vi se pare, totusi, cam mult, ca un condamnat penal sa se erijeze in aparatorul Constitutiei, pe care a calcat-o in picioare la referendumul de suspendare a presedintelui din 2012? Nu vi se pare ca toti ei, partidui dispretului total fata de lege si justitie, sa tina cursuri de drept constitutional? Nu m-as mira ca, printre maraieli, Dragnea sa viseze la o noua suspendare in caz ca presedintele refuza sa intre in hora borfasilor.

Vom alege din nou intre raul garantat si un rau cat de cat gestionabil, asta pentru cei convinsi ca toate partidele au ramas aceeasi mizerie. Inca nu s-au consumat toate evenimentele de campanie, inca n-am vazut listele in toata splendoarea lor. Dar am observat totusi ceva diferente. PNL si USR sunt dispusi sa defileze cu Dacian Ciolos. Vom vedea in cateva zile daca premierul va accepta sustinerea lor si in ce conditii.

De bine de rau, la PNL Vasile Blaga s-a retras instant si a anuntat ca nu va mai candida in ziua in care DNA l-a chemat in calitate de suspect. La PSD, penalii s-au pus mot in fruntea listelor, Victor Ponta la Gorj, Vlad Cozma la Prahova iar un condamnat conduce partidul.

Multi altii se vor inghesui sa se ascunda de procurori in Parlament, insa nu cred ca publicul va ramane fara reactie. Ceva fundamental s-a schimbat in ultimii ani in comportamentul, profilul si exigentele alegatorilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro