Sari direct la conținut

Dumitru Mociorniță, industriașul care a clădit un imperiu în București și a refuzat să locuiască în „casa cu lei la ușă” a lui Enescu. Poveste cu final neașteptat

Bucureștiul vechi (1944): Strada Lipscani - Banca Națională, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA
Bucureștiul vechi (1944): Strada Lipscani - Banca Națională, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA

​În perioada interbelică, lui Dumitru Mociorniță i se spunea „Regele Pantofilor”. A fost un extraordinar industriaș, care și-a dezvoltat afacerile pe cont propriu.

Mociorniță s-a născut într-o familie săracă din Țintea-Băicoi. Una dintre cele mai răspândite povești despre copilăria lui spune că părinții erau așa de săraci că l-au trimis desculț la școală, pricină din care învățătorul l-a așezat pe Mociorniță în ultima bancă.

Dar, așa desculț cum ar fi mers la ore în primii ani de școală, a terminat Liceul Economic „Nicolae Kretzulescu” din București cu Magna cum Laude.

Între timp, a muncit ca să aibă din ce trăi, a dat meditații la franceză și germană. La un moment dat, mintea lui sclipitoare, seriozitatea și perseverența au fost remarcate, iar Ion I.C Brătianu i-a oferit o bursă de studii la Școala Superioară de Comerț din București. Și aici a terminat studiile cu „Magna cum Laude”. La scurt timp, a primit o altă bursă, de această dată din partea École Supérieure de Commerce de Paris et d’Industrie. La Paris a început să se pregătească pentru viața de antreprenor.

Citește, pe B365.ro, cum și de ce s-a întors în România, într-un moment în care avea perspectiva unei cariere extraordinare în Germania și oferte extrem de bănoase venite din Statele Unite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro