Sari direct la conținut

După ce l-a făcut „fascist” pe Donald Trump, Kamala Harris este acuzată că incită la violență

HotNews.ro
După ce l-a făcut „fascist” pe Donald Trump, Kamala Harris este acuzată că incită la violență
Candidata democrată la alegerile prezidențiale din SUA, vicepreședinta Kamala Harris, vorbește cu reporterii în Houston, vineri, 25 octombrie 2024. Foto: Susan Walsh / AP / Profimedia

Liderii republicanilor din Congresul american au acuzat-o vineri pe Kamala Harris că incită la violenţă politică împotriva lui Donald Trump şi la o nouă tentativă de asasinat, după ce candidata democraților l-a calificat drept „fascist” pe rivalul său republican la prezidenţialele din 5 noiembrie, informează AFP.

„Calificarea unui opozant politic drept «fascist» riscă să incite un alt asasin potenţial să încerce să-i priveze pe alegători de opţiune înaintea scrutinului”, au denunţat Mitch McConnell şi Mike Johnson, liderii republicani din Congres, într-un comunicat comun, referindu-se la cele două tentative de asasinat care l-au vizat pe fostul președinte american în ultimele luni, potrivit Agerpres.

Americanii nu vor un „preşedinte al SUA care admiră dictatorii şi care este un fascist”, afirmase miercuri vicepreşedinta în exerciţiu la o reuniune publică cu alegătorii, în Pennsylvania, organizată de CNN.

Afirmaţiile Kamalei Harris veneau în urma dezvăluirilor făcute de fostul şef de cabinet al lui Donald Trump la Casa Albă, John Kelly, care a declarat că fostul preşedinte ar fi spus că dictatorul nazist Adolf Hitler „a făcut şi lucruri bune”.

Fostul colaborator estimase de asemenea că Donald Trump corespunde definiţiei unui „fascist”.

„Am nevoie de genul de generali pe care i-a avut Hitler”, a spus Trump în timpul unei conversații private la Casa Albă, când era președinte, potrivit afirmațiilor lui Kelly. „Oameni care i-au fost total loiali, care urmează ordinele”, a mai spus Trump, conform fostului său șef de cabinet.

Kelly a confirmat, de asemenea, într-o declarație pentru publicația The Atlantic, că Trump a spus că și-ar fi dorit ca personalul său militar să îi arate același respect pe care generalii naziști ai lui Adolf Hitler l-au arătat dictatorului german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„«Vă referiți la generalii lui Bismarck?»” a susținut Kelly, pentru The Atlantic, că l-a întrebat pe Trump. „Adică, știam că nu știe cine a fost Bismarck, sau despre războiul franco-prusac. I-am spus: «Te referi la generalii kaiserului? Cu siguranță nu te poți referi la generalii lui Hitler?» Iar el a spus: «Da, da, generalii lui Hitler». I-am explicat că Rommel a trebuit să se sinucidă după ce a luat parte la un complot împotriva lui Hitler”, a povestit fostul șef de cabinet al lui Trump.

Membrii echipei de campanie a lui Trump au negat existența acestui schimb de replici. „Este absolut fals. Președintele Trump nu a spus niciodată asta”, a replicat consilierul Alex Pfeiffer.

Candidatul republican a calificat-o el însuşi în mai multe rânduri pe rivala sa drept „fascistă”, dar şi „marxistă” şi „comunistă”, acuzându-i pe democraţi că, prin discursurile lor, ar fi incitat la violenţă împotriva sa.

Acuzaţiile au fost negate de candidata democrată, care a condamnat în repetate rânduri orice violenţă politică.

Arătând că „ameninţări persistente” continuă să-l vizeze pe Donald Trump, responsabilii republicani au invitat-o pe vicepreşedinta democrată „să ia aceste ameninţări în serios, să nu mai exacerbeze atmosfera de ameninţare şi să vegheze ca preşedintele Trump să dispună de resursele necesare pentru a fi protejat”.

INTERVIURILE HotNews.ro