„După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România”. Reacția inițiatorului legii care permite împușcarea la liber a sute de urși
Senatorul UDMR Tanczos Barna, iniţiatorul legii care va permite uciderea a aproape 500 de urși în 2024 și 2025 și care a fost promulgată marți de președinte, spune că noua legislaţie trebuie implementată pentru a proteja vieţile omeneşti.
„După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România. Astfel, putem opri creşterea populaţiei de urs brun şi putem salva vieţi. Din 2016, UDMR a fost singura formaţiune politică ce a căutat constant soluţii la problema urşilor, în scopul protejării vieţilor omeneşti. Această muncă de mulţi ani s-a concretizat marţi, când preşedintele a promulgat legea care stabileşte cotele de prevenţie şi intervenţie”, afirmă Tanczos Barna, într-un comunicat transmis miercuri Agerpres.
El a mai spus că trebuie pusă în practică vânătoarea şi continuată implementarea pachetului de măsuri iniţiat în timpul mandatului său de ministru al Mediului.
„Trebuie semnate contractele de finanţare pentru gardurile electrice, aplicată intervenţia imediată, continuate studiile de estimare a populaţiei, astfel încât şi în anii următori să se poată emite cotele şi vânătoarea trebuie pusă în practică. Pe termen lung, aceasta este singura modalitate de a gestiona populaţia de urşi, de a reduce conflictele om – urs şi de a preveni o nouă tragedie”, a adăugat fostul ministru al Mediului.
ONG-urile acuză că legea deschide calea către vânătoarea de trofee
Legea a fost promulgată marți de către președitele Klaus Iohannis, după ce a fost adoptată de Camera Deputaților săptămâna trecută, în regim de urgenţă, în urma tragediei de pe Jepii Mici, din Munţii Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs în timp ce se afla în drumeţie.
Actul normativ prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea a 426 exemplare de urs brun, care reprezintă „nivelul de prevenţie” la nivel naţional, şi a 55 exemplare de urs brun, care reprezintă „nivelul de intervenţie” la nivel naţional.
În baza cotei de prevenție, orice urs, indiferent de sex, mărime, vârstă și dacă este sau nu agresiv poate fi împușcat de orice vânător. ONG-urile acuză că aceste cote deschid calea către vânătoarea de trofee. Chiar vânătorii recunosc că împușcarea acestor animale mari le asigură un venit consistent, până la 18.000 de euro pe cap sau blană de urs, potrivit unei analize realizate de publicația de investigații Snoop.
Cei 426 de urși din cota de prevenție se împart între fondurile de vânătoare, iar județele cu cei mai mulți urși primiți sunt Harghita (73 exemplare), Covasna (54) și Brașov (45).
Autoritățile spun că populația de urși a crescut, ceea ce a adus la o intensificare a conflictelor om-urs. Snoop a arătat însă că studiul care stă la baza cotelor de vânătoare conține erori de calcul, iar populația de 7.000 – 8.000 de urși a fost stabilită după o numărare fără rigoare statistică: prin metoda numărării urmelor lăsate de animale.
Studiul respectiv a fost realizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (INCDS).
CITEȘTE ȘI: