Sari direct la conținut

Dupa Starea Natiunii, Bush a prezentat Starea Economiei

“Starea economiei noastre este puternica”, a declarat presedintele George W. Bush la New York, intr-un discurs consacrat economiei americane, tinut la doar o saptamana dupa cuvantarea despre “Starea Natiunii”.

In fata unei adunari formate din lideri politici si economici din metropola, seful Administratiei americane a vorbit despre indicatorii economici puternici si despre faptul ca politica economica a Casei Albe functioneaza, insa afirmatiile sale au atras criticile imediate ale democratilor.

Bush se concentreaza pe cresterea economica

In discursul sau, tinut in cladirea Federal Hall din apropierea complexului World Trade Center, Bush a afirmat ca in ultimii trei ani au fost create 7.2 milioane de noi locuri de munca, iar economia a crescut cu aproape 13 procente.

“Aceasta crestere este egala cu aproape intreaga economie a Canadei”, a afirmat liderul american, care a mentionat si reducerea la jumatate a deficitului federal cu trei ani inainte de termen.

Liderul Administratiei de la Washington a avertizat insa ca investitorii sunt ingrijorati de salariile si bonusurile sefilor marilor corporatii, un subiect foarte delicat in Statele Unite.

Bush a atras atentia ca guvernul american nu poate interveni in stabilirea pachetelor de salarii pentru companii, insa le-a cerut managerilor sa dea dovada de responsabilitate, iar bonusurile sa fie determinate de performantele economice.

Discursul presedintelui a venit in aceeasi zi in care Departamentul Comertului a dat publicitatii raportul pe trimestrul patru al anului trecut, ce indica o crestere economica neasteptata – in ciuda pierderilor masive inregistrate de piata imobiliara.

Conform statisticilor, cresterea economica in ultimele patru luni ale anului 2006 a fost de 3.5 procente, cu mult peste cele doua procente cat fusese estimat. In luna decembrie au fost create 167.000 de noi locuri de munca, iar somajul s-a mentinut la un nivel scazut, de doar 4.5 %.

Departamentul Comertului sustine ca printre principalele motive ale cresterii economice se afla vanzarile cu amanuntul, care au inregistrat o crestere de 0.9 % in decembrie fata de luna precedenta, dar si cresterea exporturilor, care a favorizat reducerea deficitului comercial al Statelor Unite.

Toate acestea au facut ca produsul intern brut sa creasca pe ansamblul anului trecut cu 3,4 procente, in ciuda pierderilor inregistrate pe piata imobiliara, unde investitiile in constructia de noi locuinte au scazut cu 19,2 la suta.

Democratii au amendat discursul

Discursul optimist al presedintelui a atras criticile politicienilor democrati, care s-au grabit sa afirme ca discrepantele dintre bogati si saraci continua sa se adanceasca, iar clasa de mijloc “nu mai poate face fata situatiei”.

Ei sustin ca liderul de la Casa Alba prezinta eronat starea economiei americane, care e martora unei stagnari a veniturilor, cresterii saraciei si unui deficit record. Democratii afirma ca, de la preluarea puterii in 2001 de catre Bush, economia a pierdut 2,96 milioane de locuri de munca.

Analistii americani au remarcat ca este a doua zi consecutiv in care presedintele Bush isi concentreaza discursul pe problemele economice ale tarii, in timp ce strategiile legate de razboiul din Irak au fost lasate deoparte.

Ei sustin ca schimbarea de atitudine este parte a unei ofensive pe plan intern a Casei Albe, care a inceput in urma cu cateva zile, prin discursuri pe teme de energie, asigurari de sanatate si reforma sistemului medical pe care liderul de la Washington le-a tinut in diferite state americane.

Campania pe probleme interne a presedintelui intervine intr-un moment in care sondajele de opinie sustin ca 53 la suta dintre americani dezaproba politica economica a Casei Albe, iar rata sa de popularitate este printre cele mai scazute din istorie, la doar 28 de procente.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro