După succesul SpaceX, Rusia promite că va relua programul lunar și că va testa două rachete
- Redactia Hotnews
Rusia a reacționat duminică după lansarea cu succes a unei rachete SpaceX americaneși andocarea cu succes a capsulei la Stația Spațială Internațională (ISS), promițând că va testa două rachete noi în 2020 și va relua programul lunar anul viitor, potrivit AFP.
Aceste comentarii ale agenției spațiale ruse Roscosmos vin după decolarea istorică din Florida, sâmbătă, a unei rachete de la compania privată SpaceX, care a dus doi astronauți americani la ISS, punând capăt unui monopol rusesc de nouă ani asupra zborului spațial cu echipaj uman.
„Nu intenționăm să rămânem inactivi. Anul acesta vom testa două rachete noi, iar anul viitor vom relua programul nostru lunar”, a reacționat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Roscosmos, Vladimir Uustimienko.
Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat cu o zi înainte că Rusia plănuia lansarea de teste a unei rachete Angara în toamnă care să ia locul învechitelor rachete Proton.
El a mai spus că Rusia accelerează dezvoltarea rachetei sale balistice intercontinentale Sarmat, prezentată ca având capacitatea să depășească toate tipurile de sisteme de apărare antirachetă.
Însă, și anul trecut, Rusia anunța că se pregătește să efectueze cel puțin cinci teste în 2020 cu noua sa rachetă balistică termonucleară intercontinentală grea, care a fost numită cea mai mare rachetă din istorie. Președintele Vladimir Putin a prezentat racheta Sarmat, numită de asemenea Satan-2, anul trecut.
Timp de nouă ani, rezidenții ISS au părăsit Pamântul de pe cosmodromul Baikonur, după ce s-au instruit în Rusia și au învățat limba Pușkin.
Agenția spațială rusească Roscosmos a beneficiat și financiar, facturând NASA pentru fiecare loc pe ISS cu aproximativ 80 de milioane de dolari.
SpaceX – Space Exploration Technologies Corp. – a devenit în 2012 prima societate privată care a trimis o capsulă cargo spre ISS, pe care o aprovizionează în mod regulat de atunci. Doi ani mai târziu, NASA a comandat trimiterea de oameni către ISS, prin adaptarea capsulei Dragon. „Dacă va merge prost, va fi vina mea”, a spus Elon Musk, fondatorul și CEO-ul SpaceX la CBS.
Agenția spațială a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testa și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus întors. Dezvoltarea a cunoscut întârzieri, explozii, probleme cu parașutele, dar SpaceX a învins gigantul Boeing, și el plătit pentru a produce o capsulă (Starliner) care nu este încă gata.
Capsula SpaceX Crew Dragon, botezată „Endeavour” de către cei doi astronauți NASA aflați la bord – Bob Behnken și Doug Hurley, s-a cuplat la Stația Spațială Internațională aflată pe orbită în jurul orei 17:30 (ora României). Cei doi astronauți au intrat pe Stația Spațială Internațională la ora 20:22. Misiunea, începută cu lansarea de succes de sâmbătă, a marcat o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată.