Dupa vinerea neagra, Spania este in pericol. Ora adevarului pentru BCE ar putea sa se apropie rapid
Nici unda verde data de zona euro pentru planul de salvare a bancilor, nici anuntarea unor noi masuri draconice de austeritate nu par suficiente: caderea dramatica a pietelor de vineri risca sa aduca Spania in fata unei salvari globale, scenariul catastrofic de care se teme atat de mult Europa, scrie AFP.
Bursa din Madrid a pierdut peste 6%, dobanzile pentru datoriile spaniole au depasit 7%, in apropierea varfului istoric, iar prima de risc, supra-costul pe care trebuie sa-l plateasca Spania in raport cu Germania pentru a se finanta, a depasit 600 puncte de baza, un record.
Prins in stramtoare intre furia populara in fata austeritatii si urgenta asanarii finantelor publice, dictata de Bruxelles, guvernul si-a pierdut orice marja de manevra intr-o tara care pare sa ia apa prin toate partile.
De o parte, sute de mii de spanioli au iesit pe strazi joi, manifestatii aproape zilnice, de altfel, reamintind ca populatia a ajuns la capatul rabdarii.
De alta parte, loviturile repetate date de pietele financiare, pana la coborarea in infern de vineri, o dovada a incapacitatii tarii, a patra economie a zonei euro, de a reda increderea pietelor.
Spania a intrat intr-o „spirala a mortii”, spune Richard McGuire, analist la Rabobank, evocand posibilitatea ca tara sa nu mai poata face fata scadentelor datoriei sale.
„In conditiile in care perspectivele pentru finantele publice spaniole sunt in continuare strans legate de sectorul bancar, exista un risc foarte important ca guvernul sa fie nevoit sa ceara propria sa salvare”, remarca analistii de la Capital Economics.
Vineri, chiar in momentul in care zona euro aproba, in cele din urma, planul care prevede o anvelopa de maxim o suta de miliarde de euro pentru banci, asfixiate de expunerea la sectorul imobiliar, un val de panica a traversat pietele.
„Comportamentul (pietelor) surprinde in special avand in vedere recentul pachet de masuri de asanare de 65 de miliarde de euro, care intareste de o maniera substantiala posibilitatile de indeplinire a obiectivelor de deficit, si validarea definitiva a salvarii bancilor”, isi exprima ingrijorarea Daniel Pingarron, analist la IG Markets.
Deoarece, in conditiile in care vestile rele nu inceteaza sa se adune, solutiile prezentate ca remedii isi arata deja limitele.
Astfel, noua cura de austeritate, care asociaza venituri suplimentare cu noi taieri bugetare, risca sa agraveze recesiunea.
„Austeritatea frontala va agrava si va prelungi, probabil, recesiunea. Somajul (24,6% estimat pentru 2012) ar putea creste pe termen scurt, majorand riscul unei rasturnari politice” pentru guvernul de dreapta, subliniaza Christian Schulz, analist la banca germana Berenberg.
Iar daca dobanzile continua sa creasca, „Spania risca sa-si piarda accesul la piete”, precizeaza acesta.
Vineri a reaparut delicata problema a regiunilor, unul dintre punctele cele mai fragile ale tarii, alaturi de banci, dupa ce Valencia a facut un apel la ajutor.
In aceeasi zi, Spania a trebuit sa recunoasca faptul ca economia sa va ramane pe rosu in 2013, cu un recul al PIB-ului estimat la 0,5%, dupa o recesiune de 1,5% in acest an.
Previziuni care par optimiste in raport cu ce cred analistii de la banca Citi, care anunta o cadere a PIB-ului de 2,1% in 2012 si de 3,1% anul viitor.
Pentru Daniel Pingarron, insa, ipoteza unei salvari globale „chiar daca pare evidenta, nu pare apropiata” din cauza costului sau enorm, evaluat la 500 miliarde de euro, si a riscurilor devastatoare pentru zona euro.
„Salvarea totala a Spaniei si contagiunea ulteriorara a Italiei, poate pentru 700 de miliarde de euro, ar fi inabordabile pentru zona euro”, subliniaza el.
Deoarece, dupa Irlanda, Portugalia si Grecia, scenariul ar fi cu totul altfel acum: Spania reprezinta 12% din economia zonei euro, comparativ cu doar 6% pentru primele trei tari, luate impreuna.
In aceste conditii, pentru a iesi din acest cerc vicios, Spania nu inceteaza sa solicite interventia Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a stabiliza pietele.
„Ora adevarului pentru BCE, momentul in care ar putea fi constransa sa actioneze de o maniera decisiva, ar putea sa se apropie rapid”, prezice Christian Schulz.