e-Factura: Ministerul Finanțelor anunță că joi vor avea loc operațiuni tehnice pentru punerea în funcțiune / Serviciile SPV legate de e-Factura nu vor funcționa
e-Factura este gata de implementarea Business to Business, așa că Ministerul Finanțelor va lucra joi la punerea în funcțiune a sistemului.
“Vă anunțăm că, în data de 28 decembrie a.c. între orele 00:00 și 23:59, se vor realiza operațiuni tehnice pentru trecerea în producție a noului sistem informatic Ro e-Factura B2B (Business to Business), obligatoriu de la data de 1 ianuarie 2024, motiv pentru care în data respectivă serviciile oferite de RO e-Factura prin SPV (Spațiul Privat Virtual), respectiv prin API (interfața pentru depuneri/interogări automate) nu vor fi disponibile”, informează Ministerul Finanțelor.
UPDATE Ministerul Finantelor și-a șters mesajul de pe site-ul propriu și l-a mutat pe cel al ANAF.
Reamintim că toate firmele, PFA și ONG-uri sunt obligate să transmită facturile prin sistemul național e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relația B2B, iar pentru asta au nevoie de un certificat digital calificat.
Prețurile pentru certificatul digital calificat variază și sunt între 30 – 45 euro pentru un an, iar pe termen puțin mai lung, de 3 ani, ajung până în jurul valorii de 80 euro. Atenție: sunt fără TVA.
Precizăm că aceasta nu este o obligație a contabililor acelor firme.
În primele 6 luni din 2024 ANAF nu va da sancțiuni, dar ar fi bine, totuși, să depui facturile (modificarea a venit prin OUG 115/2023). E perioada în care doar se transmit. Începând cu 1 iulie, se vor aplica și sancțiuni.
Tot o noutate introdusă săptămâna trecută prin aceeași OUG este și legată de clarificările privind termenul de depunere.
Acest termen este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.
După cele 6 luni vor veni și amenzi.
Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.
Cei mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.
Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.