Eclipsa totală de soare: Fereastra de 4 minute în care poți afla multe din secretele universului
Febra eclipselor se dezvoltă. Milioane de oameni vor experimenta aproximativ patru minute de întuneric total, timp în care Luna va bloca luni lumina Soarelui.
Pentru unii, acele minute prețioase vor fi o oportunitate pentru experimente științifice adesea imposibile – o șansă de a dezvălui secretele universului nostru, scrie BBC
Cercetătorii vor ieși la bordul avioanelor în calea eclipsei, vor sta în grădinile zoologice privind comportamentul animalelor, vor trimite semnale radio pe tot globul și vor privi în spațiu cu telescoape uriașe.
Posibilități de împerechere a broaștelor țestoase
Profesorul Adam Hartstone-Rose de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord va petrece luni la grădina zoologică din Fort Worth, Texas. El va căuta comportamente ciudate la animale, de la gorile la girafe și la țestoasele din Galapagos. Spoiler: în timpul eclipsei din 2017, țestoasele au început brusc să se împerecheze.
Multe animale par să aibă răspunsuri anxioase la apariția bruscă a întunericului.
„Flamingii ultima dată au făcut un lucru frumos”, spune el. „În timp ce eclipsa se forma, adulții au adunat puii în mijlocul turmei și s-au uitat în cer de parcă ar fi îngrijorați de un prădător aerian care coboară”.
Gorilele s-au deplasat la locul de culcare și și-au început rutina de somn, deoarece ritmurile circadiene au fost perturbate.
O pasăre nocturnă numită Tawny Frogmouth s-a trezit din locul în care stătea camuflată, a început să caute hrană, apoi a revenit brusc la camuflaj când soarele a reapărut.
O eclipsă totală de soare oferă o oportunitate rară de a studia coroana Soarelui
În mod normal, luminozitatea incredibilă a Soarelui face coroana imposibil de văzut, dar luni, oamenii de știință din Dallas, Texas, vor putea îndrepta instrumentele spre ea și vor lua imagini.
Oamenii de știință de la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor și de la NASA speră la o perspectivă asupra vântului solar- plasma aruncată de pe suprafața Soarelui. Un alt puzzle este motivul pentru care coroana solară pare să fie mult mai fierbinte decât suprafața Soarelui, în ciuda faptului că se află la marginea lui.
Ei ar putea asista chiar la o ejecție de masă coronală, atunci când nori uriași de plasmă sunt aruncați din atmosferă în spațiu. Ejectiile pot cauza probleme sateliților pe care îi folosim pe Pământ.
O mulțime de bani, timp și logistică au intrat în această fereastră de timp de patru minute, spune Huw Morgan, profesor de fizică la Universitatea Aberystwyth.
„Este un adevărat sentiment de euforie când merge bine, pentru că te-ai pregătit atât de mult timp. Dar dacă apare vreun nor, este un dezastru. Și nu putem face nimic în privința asta”, spune el.
Agenția spațială americană NASA va zbura cu avioane WB-57 de-a lungul traseului eclipsei pentru a face fotografii de la 50.000 de picioare (15.240 m) deasupra Pământului.
Zborul deasupra norilor înseamnă că nu există nicio șansă ca ei să rateze eclipsa. Iar camerele avioanelor ar trebui să facă poze mai clare, deoarece vor capta lungimi de undă care în mod normal nu ajung până la Pământ.
Pe lângă descoperirea unor noi detalii în coroană, NASA ar putea să studieze un inel de praf în jurul Soarelui și să caute asteroizi.
Un instrument de la bordul avioanelor, numit spectrometru, îi va ajuta să învețe mai multe despre exploziile de material solar care zboară din Soare.
- Te-ar putea interesa și: Unde putem vedea luni eclipsa totală de soare / Eșec demn de o comedie pentru Amazon / „Westworld” nu e lăsat să moară
Sursa foto: Allexxandar, Dreamstime.com