Sari direct la conținut

Economia americană a avut un trimestru chiar mai bun decât se credea anterior, dar un alt indicator le atrage atenția investitorilor

HotNews.ro
Wall Street, Foto: Tatiana Morozova / Dreamstime.com
Wall Street, Foto: Tatiana Morozova / Dreamstime.com

Economia americană a avut în trimestrul trei al anului o creștere chiar mai puternică decât se credea anterior, când datele preliminare publicate de Departamentul Comerțului de la Washington indica oricum o performanță care a sfidat toate așteptările, relatează Reuters.

Produsul Intern Brut al Statelor Unite a crescut cu 5,2% în trimestrul anterior, potrivit ultimelor date publicate miercuri de Biroul de Analiză Economică din cadrul Departamentului Comerțului. Acesta notează de asemenea că economia americană a înregistrat între lunile iulie și septembrie cel mai rapid ritm de creștere al său după trimestrul 4 al lui 2021.

Datele preliminare publicate de guvernul american pe 26 octombrie sugerau că creșterea PIB-ului a fost de 4,9% în trimestrul 3 al anului. Rezultatul real e chiar mai bun și decât se așteptau analiștii consultați de Reuters, care prognozau o creștere de 5% în datele actualizate.

Economiștii pun situația pe investițiile private în mediul de afaceri mai mari decât estimările, precum și cheltuielile sporite ale guvernului federal și ale autorităților statale. Investițiile în sectorul imobiliar au fost și ele revizuite în sus.

Însă consumul individual, care generează peste două treimi din activitatea economică a SUA, a scăzut în octombrie pentru prima oară după 7 luni consecutive de creștere. Analiștii pun situația pe seama mai multor factori, de la fluctuații sezoniere (economisirea făcută de americani pentru Black Friday și perioada Crăciunului), la creșterea șomajului.

Creșterea șomajului îi face pe investitori să spere că Fed va renunța la politica de dobândă monetară agresivă

Ritmul de creștere a creării de noi locuri de muncă a încetinit luna trecută în SUA, în timp ce rata șomajului a urcat până la 3,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 2 ani.

Scăderea cererii îi face pe investitori optimiști din nou că Rezerva Federală, banca centrală de la Washington, va pune capăt politicii sale de majorare agresivă a dobânzii de referință pentru a ține sub control inflația.

Deși la începutul anului investitorii se așteptau ca Fed să reducă dobânda de referință pentru a nu risca o recesiune, banca centrală a SUA și-a menținut politica anti-inflaționistă în condițiile în care economia americană s-a dovedit mai robustă decât prognozau aproape toți analiștii.

Unii investitori anticipează acum că Fed va începe să reducă dobânda de referință de la jumătatea anului viitor, înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Acest lucru ar încuraja crearea de noi locuri de muncă, mereu un subiect cheie în timpul dezbaterilor pentru președinția SUA.

FOTO Articol: Tatiana Morozova / Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro