Sari direct la conținut

Efectele crizei financiare: Oficialii din Kansas vor sa renunte la pedeapsa cu moartea din cauza costurilor prea mari

HotNews.ro

Oficialii din statul american Kansas, confruntati cu efectele crizei financiare, vor sa renunte la pedeapsa cu moartea din cauza costurilor prea mari, transmite ABC. In schimb, cei gasiti vinovati pentru delicte grave vor fi condamnati la inchisoare pe viata. In prezent, statul cheltuie 1,26 milioane de dolari pentru un condamnat la moarte, in timp ce pentru un detinut inchis pe viata se aloca 740.000 de dolari.

Legiuitorii din Kansas hotarasc in aceste zile daca statul ar trebui sa abroge pedeapsa cu moartea pentru a economisi fonduri importante. Comitetul juridic al Congresului din Topeka dezbate o lege introdusa de senatorul republican Carolyn McGinn, potrivit careia pedeapsa capitala „nu mai are sens” din cauza costurilor prea mari.

McGinn sustine ca statul se confrunta cu un deficit important iar oficialii „trebuie sa studieze fiecare varianta pentru a decide unde se pot folosi acei dolari” cheltuiti pentru un condamnat la moarte.

La randul sau, democratul David Haley a declarat: „desi suna bine si te face sa te simti bine, cheltuim milioane de dolari pe o politica ce ne costa bani pe care nu-i avem”.

Pedeapsa cu moartea e costisitoare

Oponentii pedepsei cu moartea sustin ca aceasta incarca bugetele statelor cu milioane de dolari. Un astfel de caz costa de trei ori mai mult decat alte cazuri de crima, deoarece apelurile sunt complexe si dureaza foarte mult. Pe de alta parte, ABC mentioneaza declaratia procurorului general din Kansas, Stephen Six, care a afirmat ca economiile facute odata cu abrogarea pedepsei capitale ar fi minime deoarece toti criminalii condamnati au dreptul sa faca apel. In plus, pedeapsa cu moartea este folosita extrem de rar in Kansas, iar ultima executie in acest stat a avut loc in 1994.

Statul Kansas nu este singurul care studiaza posibilitatea abrograrii pedepsei capitale. Autoritatile din sapte state in care exista pedeapsa cu moartea studiaza in prezent daca o pot abroga sau limita pentru a economisi bani. Intre aceste state se numara Montana, New Mexico, Maryland, New Hampshire, Oklahoma si Utah. Pedeapsa capitala este prevazuta in prezent in Codul Penal din 36 de state americane.

ABC precizeaza ca efectele crizei financiare s-au facut simtite in sistemul juridic in multe state americane. In Kentucky, unii detinuti sunt eliberati mai devreme din penitenciar, angajatii din tribunalele din Iowa primesc o zi libera in plus, iar legiutorii din Minnesota au redus numarul avocatilor din oficiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro