Efectele crizei: Un fost trader de pe Wall Street, care castiga 200.000 de dolari pe an, lucreaza in restaurantul unde obisnuia sa manance
Un fost trader de pe Wall Street, care avea un salariu de peste 200.000 de dolari pe an, lucreaza in prezent intr-un restaurant din New York pe un salariu de apropape zece ori mai mic. Wall Street Journal scrie cum Carlos Araya obisnuia sa comande homari, fripturi si sticle de vin in valoare de 200 de dolari de la restaurantul Palm din Manhattan. Astazi, din cauza crizei financiare, el lucreaza in acelasi restaurant pe un salariu de 25.000 de dolari.
Araya, care era trader pe New York Mercantile Exchange, si-a pierdut locul de munca in 2007. Dupa zeci de incercari de a se angaja in domeniul sau, fostul trader si-a depus CV-ul la restaurantul unde obisnuia sa manance. El a fost angajat la o filiala a restaurantului Palm din Tribeca, unde trebuie sa intampine clientii si sa-i conduca la mese. Multi dintre clienti sunt fosti colegi. „Unii dintre ei au fost si ei concediati si ma intreaba daca restaurantul nu face angajari”, spune Araya.
Familia Araya a renuntat sa mai manance la restaurant, cele doua fete au fost retrase de la orele de balet, iar acasa au renuntat la abonamentul pentru cablu tv. Din cauza ca nu si-au platit rata la creditul pentru apartament, familia risca sa-si piarda casa in valoare de aproape un milion de dolari. Vacantele in Cabo San Lucas, Las Vegas si Disneyland, pe care le-au facut anii trecuti, par acum imposibile.
Salariul lui Araya este de 25.000 de dolari, dupa ce, in perioada cand lucra pe Wall Street, castiga peste 200.000 de dolari. „Imi primesc cecurile la sfarsitul saptamanii. Cateodata ma gandesc ca faceam atata intr-o singura zi”, marturiseste el.
Publicatia noteaza ca unii dintre fostii angajati de pe Wall Street, foarte bine pregatiti si obisnuiti cu salarii mari, sunt fortati din cauza crizei financiare sa accepte slujbe care platesc salariul minim pe economie. Ziarul citeaza cazul unui angajat al Prudential, Joe Morrone, care a fost concediat in urma cu doi ani si care a lucrat ca portar, muncitor intr-un magazin sau bodyguard de club. „Obisnuiam sa am trei masini. Acum, impart una”, a declarat fostul broker.
Potrivit datelor Departamentului Muncii din New York, circa 25.000 de angajati de pe Wall Street si-au pierdut locurile de munca incepand din august 2007 si pana in prezent. Pana la inceputul anului 2012, numarul total al locurilor de munca din sectorul financiar din metropola americana care va disparea va fi de 56,800.