Sari direct la conținut

Efectul alegerii primarilor intr-un singur tur: PDL, PSD si UDMR in avantaj, PNL in dezavantaj

HotNews.ro
Emil Boc si Victor Ponta, Foto: Hotnews
Emil Boc si Victor Ponta, Foto: Hotnews

Prin adoptarea legii privind alegerea primarilor intr-un tur de scrutin PDL, PSD si UDMR isi maresc sansele de a-si pastra numarul de primari pe care ii detin deja. Fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, vorbeste chiar despre o intelegere intre cele doua mari partide. De partea cealalta, liberalii si conservatorii s-au aratat cei mai afectati, acuzand caracterul nedemocratic al alegerii primarilor din primul tur. Pe de alta parte, sustin unii comentatori, in interiorul Opozitiei exista riscul unor neintelegeri care vor afecta unitatea USL inaintea alegerilor locale din 2012.

Parlamentarii sunt de parere ca, teoretic, alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin ii avantajeza si pe social democrati. Initiativa legislativa a fost un troc intre PDL si PSD, sustine, la randul sau, fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu. Noua regula electorala le-ar asigura celor doua partide victoria la primariile pe care le detin in prezent.

De altfel, PDL si PSD sunt coautori la proiectul de lege adoptat de catre Parlament, care modifica articolul 97 din Legea nr 267/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Conform proiectului de lege, alineatul doi al articolului 97 se stipuleaza ca „este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin.”

Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat ca din punctul de vedere al PSD, principiul alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin este „avantajos”.

„Potrivit statisticilor din 2008, cel mai mare numar de primari alesi din primul tur sunt ai PSD. Am ridicat o alta problema, daca avem un studiu de impact, ce inseamna alegerea unui primar, pana la urma, cu 10% – 12% din voturile locuitorilor si ce inseamna modul in care prin forta financiara a Guvernului un primar aflat in functie reuseste sa perpetueze impotriva vointei electoratului.

In schimb, PNL este cel mai dezavantajat de aplicarea legii avand un numar mic de primari. Dupa adoptarea legii, primarul Bacaului, liberalul Romeo Stavrache, a avertizat public ca PNL va pierde la alegerile locale, pe motiv ca liberalii au doar 20% primari iar PSD 35%.

Inainte de semnarea protocolului USL, fostul lider PNL Calin Popescu Tariceanu a atras atentia liberalilor ca o decizie privind incheierea unei aliante politice sau chiar electorale cu PSD trebuia sa tina cont de viitoarea forma a Legii electorale.

„Eu cred ca PD-ul, care are in momentul de fata o majoritate, va incerca cu orice risc si cu toate puterile sa modifice Legea electorala actuala, pentru a se proteja la viitoarele alegeri. Noi trebuie sa fim intr-o oarecare asteptare, sa nu ne pripim, pentru ca o decizie intr-un sens sau altul in ceea ce priveste o apropiere mai mare cu PSD-ul trebuie decisa numai in functie de viitoarea configuratie a Legii electorale”, a avertizat Tariceanu.

Pentru a-si asigura partenerii de Uniune de bune intentii, presedintele PSD, Victor Ponta a declarat public ca PSD nu va vota proiectul de lege iar social democratii si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa.

Conform surselor politice, miza cea mai mare a acestei legi este potentialul acesteia de a dezbina USL. In interiorul Opozitiei sunt deja probleme in stabilirea candidaturilor pentru alegerile locale. Pe 15 iunie a inceput realizarea sondajelor interne in urma carora PSD si PNL ar urma sa-si stabileasca candidatii la locale.

Alegerea primariilor dintr-un singur tur de scrutin ii va obliga pe acestia sa nominalizeze candidatii eligibili. Sursele citate sustin ca social democratii au ascendent asupra liberalilor prin numarul mare de primari pe care ii au, fapt care va duce la nominalizarea candidatilor eligibili din randurile acestora, insa va fi dificil de respectat in aceste conditii protocolul USL care prevede paritate la impartirea candidaturilor.

In aceasta situatie, liberalii si conservatorii vor fi nevoiti sa sustina un numar mai mare de candidatii ai PSD, sustin sursele citate, fapt care ar putea duce la nemultumiri in interiorul USL.

Prin protocolul semnat, social democratii si liberalii au stabilit sa participe la alegerile locale cu candidatii comuni la primarile resedinta de judete si la presedintia Consiliilor Judetene insa, dupa adoptarea legii vor fi nevoiti sa nominalizeze candidati comuni la toate functiile din administratia locala.

Prim vicepresedintele PNL, Mihai Voicu a sugerat intr-o emisiune la Antena 3 ca USL va fi nevoita sa mearga pe candidati comuni la toate posturile din administratia locala.”Daca avem un candidat comun o sa fie mai bine. Nu ne ramane decat sa ne pregatim de alegeri in 2012 si sa ne propunem sa castigam cat mai multe localitati. Dar e pacat ca dintr-un calcul politic s-a ajuns intr-o situatie ca asta. Cred ca vom avea intelepciunea sa ajungem la un acord”.

Victor Ponta: „Am discutat cu multi dintre liderii judeteni si, tinand cont de adoptarea legii de astazi, daca se va dovedi ca este constitutionala, in primul rand ne vom gandi o strategie de campanie, repet, cu candidati comuni in cat mai multe dintre localitati, daca se poate chiar in toate. (…) Este o situatie politica care va duce in cadrul USL, eu voi sustine acest lucru, sunt convins ca-l va sustine si domnul Antonescu, sa avem candidati comuni nu doar la presedinte de CJ si primar pentru municipiu resedinta de judet, practic, sa avem in toate localitatile(…)Probabil ca o vom pierde in anumite localitati din Ardeal cu cei de la UDMR, dar asta este responsabilitatea PDL si a domnului Boc, un ardelean care de fiecare data i-a dat pe ardeleni pentru scaunul de aici, de la Bucuresti”.

De partea cealalta, si PDL pare sa aiba potentiale beneficii de pe urma alegerii primarilor dintr-un singur tur. Isi pot mentine primariile pe care le detin (aproape la egalitate de mandate cu PSD), au si acces la resursele guvernamentale si fondurile europene care vor fi directionate exact in zonele controlate de ei. Aceleasi surse sustin ca democrat liberalii vor avea avantajul unui singur adversar in lupta la nivel local, reprezentantul USL si nu mai multi.

Si UDMR este avantajat de alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin si asta pentru ca au sanse mari, teoretic, sa-si mentina actualii primari in functie in localitatile in care 25% – 30% din populatie este de etnie maghiara.

Fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu a afirmatmarti seara la emisiunea „EvZ” de pe B1TV ca adoptarea acestei legi avantajeaza PDL si PSD pentru ca ei au cei mai multi primari in functie si au sanse foarte mari de a fi realesi. In opinia lui Lazaroiu „PNL a fost luat captiv in USL” si e cel mai dezavantajat.

Lazaroiu vorbeste despre „o intelegere subterana intre PDL si PSD” a carei victima vor fi liberalii care vor trebui sa sustina candidatii PSD in foarte multe localitati. Inainte mai aveau o sansa pentru ca mergeau in alegeri cu doi candidati, unul PSD unul PNL, si cel mai bine plasat urma sa fie sustinut de celalalt in turul doi.

Acum nu mai exista turul doi si liberalii vor trebui sa se alinieze la candidatii PSD, care vor fi cei mai multi, cu sanse mari sa castige”, a declarat Sebastian Lazaroiu.

Si europarlamentarul democrat-liberal Cristian Predaa vorbit pe blogul sau despre aceasta lege sustinand ca decizia de a trece la sistemul cu un singur tur de scrutin va atomiza si mai mult reprezentarea si „va introduce un element suplimentar de incertitudine, intr-un peisaj electoral deja haotic, in care avem combinatii de sisteme de vot contradictorii.”

Preda spune ca nu a fost consultat in cadrul partidului asupra acestei „masuri populiste” si-i cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro