Sari direct la conținut

​El Dorado? Vase ceramice cu smaralde au fost găsite într-un templu presupus a fi din miticul oraș de aur

HotNews.ro
Vestigii muisca, Foto: Francisco Correa
Vestigii muisca, Foto: Francisco Correa

​Arheologi din Columbia au găsit opt boluri ceramice cu figurine din metal și smaralde într-un templu și morminte adiacente. Vechiul popor Muisca (cunoscut și ca Chibcha), căruia i-au aparținut aceste „ofrendatarios” acum 600 de ani, era faimos pentru prelucrarea metalelor, iar măiestria lui ar fi inspirat legenda lui El Dorado – orașul de aur, scrie Live Science.

Între 1537 și 1540, spaniolii au cucerit regiunea și mulți muisca au pierit în lupte și de boli. Dar alții au supraviețuit și mii de urmași ai lor trăiesc astăzi. O echipă condusă de arheologul Francisco Correa a făcut excavațiile într-o veche așezare muisca de lângă Bogota, înainte de construirea unui drum și a făcut descoperirea.

Unele dintre figurinele din ofrendatarios arătau ca șerpi și alte animale, iar altele ca oameni cu podoabe pentru cap și arme. Se crede că templul în care au fost găsite era un loc pentru străvechi ceremonii religioase.

„Este foarte dificil de stabilit, se pare că era un fel de cult al strămoșilor”, a spus Correa. El a adăugat că erau adorați și mai mulți zei, printre care cei asociați cu luna și soarele.

Muisca erau priviți ca experți în prelucrarea metalelor, mai ales a aurului, cu care i-au uimit pe spanioli. Nu erau mine de aur în apropiere, așa că vechii muisca îl procurau din comerț cu alte grupuri.

Cât despre aurul cu care ar fi inspirat leganda lui El Dorado, Correa spune că grupul avea o tradiție în care o căpetenie apărea în ceremonii acoperit cu un unguent care includea particule de aur. Ceremonia „a fost una din izvoarele mitului”, a spus Correa.

Spaniolii au asistat la ceremonie și au menționat-o în cronici; povestea și artefactele din aur au inspirat legenda. Correa a lucrat cu Museo Del Oro și facultatea de inginerie industrială de la Universitatea Xavierian pentru a efectua excavațiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro