Electrica cere în instanță aproape 300 de milioane de lei de la foști administratori și directori ai companiei/ Motivul: Prejudicii aduse companiei
Electrica a formulat, în data de 27 noiembrie 2019, cereri de chemare în judecată a mai multor foști administratori și directori ai companiei, pentru prejudicii aduse companiei în perioada 1 ianuarie 2013-30 iunie 2014. Cuantumul pretențiilor este de 235.609.455 lei, însă suma va fi reactualizată cu rata inflației, la care se adaugă dobanzi calculate începând cu data producerii prejudiciului, până la data recuperării integrale a acestuia. Valoarea estimată a dobânzilor până la data de 14 noiembrie 2019 este de 47.275.221 lei. Vezi care sunt acuzațiile.
Dosarul are numărul 35729/3/2019 și se află pe rolul Tribunalului Bucuresti.
Chemarea în judecată a fost făcută pentru atragerea raspunderii persoanelor care au ocupat funcțiile de administrator și respectiv de directori ai Electrica, pentru obligațiile neindeplinite/indeplinite necorespunzator, conform art. 155 din Legea nr. 31/1990, care au determinat inregistrarea prejudiciilor retinute de Curtea de Conturi a Romaniei (CCR), asa cum aceasta actiune a fost aprobata in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) Electrica din data de 14 noiembrie 2019.
Raportul Curții de Conturi a fost trimis la DNA, fiind vizate fapte din perioada ianaurie 2013-iunie 2014. Pe 28 martie 2018, între comisarii DNA și societate a fost încheiat un proces verbal de identificare fizică și fotografiere a echipamentelor de la sediul companiei. Electrica s-a constitut parte civilă în dosarul penal pe 13 iunie 2019. Pe 13 septembrue 2019, procurorul DNA a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Electrica are însă obligația de implementare a măsurilor dispuse de Curtea Constituțională.
Persoanele împotriva cărora se este formulată acțiune în instanță pentru atragerea răspunderii.
- Foști administratori: Cristian Olteanu, Mihai Nicușor, Mihai Șaptefrați, Gabriel Dumitrașcu, Sorin Coșeriu, Marius Eugen Untescu, Ioan Folescu, Marian Țurlea, Ioan Bacu Toader, Florin Mârza, Magdalena Brădean, Cezar Flavian Patriche, Ioan Roșca, Dorin Cătălin Spătaru, Niculae Pleșa, Constantin Dinescu, Ionuț Sebastian Iavor, Marius Marin Petrescu.
- Foști directori: Ioan Folescu- director general, Dumitru Federenciuc- director direcția tehnică, Maria Spandonide- director finațe patrimoniu, Ioan Silvaș- direcția furnizare, Corneliu Stan- director general, Ioan Roșca- director general.
Fapte
1. Angajarea de fonduri în valoare de 224,6 milioane lei, fără TVA, pentru execuția de lucrări aferente obiectivului „Sistem AMR necesar activității de măsurare și dispecer de consum la nivelul SC Electrica SA”, pentru care bunurile achiziționate deși au fost evidențiate în contabilitate, nu se regăsesc fizic în patrimoniu.
2. Majorarea nejustificată a cheltuielilor cu servicii de asistență tehnică de 2,3 milioane lei, fără TVA, destinate activității altor persoane juridice (filialele de distribuție).
3. Majorarea nejustificată a chletuielilor de exploatare cu 74.667, fără TVA, reprezentând servicii de mentenanță echipamentele aflate în infrastructura de comunicații a filialelor, persoane juridice distincte.
4. Majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare cu servicii în valoare de 273.500 lei, fără TVA, pentru care nu s-a făcut dovada prestării lor pentru necesitățile exclusive ale societății, respectiv cu contravaloarea a 4 studii tehnice achiziționate pentru activități care nu se regăsesc în obiectul de activitate al entității verificate, fiind aferente unor activități aparținând altor persoane juridice (filiale de distribuție a energiei electrice).
5. Efectuarea de plăți, în perioada 2013-iunie 2014, în valoare de 36.385 lei, pentru cheltuieli fără bază legală, respectiv pentru cheltuieli cu chiria unui imobil încadrat la locuințe de serviciu, de care a beneficiat directorul general, în condițiile în care acordarea locuinței nu s-a efectuat în condițiile legii.
Pentru mai multe amănunte, vezi o notă a Electrica.