O nouă amânare în cazul Elenei Udrea, care vrea să scape de închisoare. Curtea Supremă a amânat pronunțarea asupra cererii de revizuire în dosarul Gala Bute
Fostul ministru al turismului Elena Udrea ar fi trebuit să afle astăzi, 12 noiembrie, dacă magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) aprobă cererea sa de revizuire a pedepsei formulată în dosarul Gala Bute. Udrea se află acum în Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, unde execută 6 ani de închisoare. Totuși, judecătorii au amânat pronunțarea pentru data de 12 decembrie.
UPDATE: Completul de cinci judecători din cadrul ÎCCJ au amânat propunțarea pentru data de 12 decembrie 2024.
–
În dosarul 134/1/2024 magistraţii ICCJ sunt aşteptaţi să se pronunţe asupra unei cereri de revizuire formulate de Elena Udrea. În acest caz au avut mai multe amânări în ceea ce priveşte pronunţarea, potrivit News.ro.
Pe 1 octombrie, Înalta Curte a amânat din nou, pentru 12 noiembrie, verdictul privind cererea de revizuire a pedepsei Elenei Udrea.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, în 7 aprilie 2022, ea fugind din ţară înainte de pronunţarea sentinţei. În aceeaşi zi, a fost dată în urmărire şi prinsă în Bulgaria, pe la Vama Kulata, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu o mașină.
Ea a stat în Bulgaria în arest preventiv până în 10 iunie 2022, când autorităţile bulgare au decis definitiv extrădarea sa, fiind adusă în ţară în 16 iunie 2022.
Udrea a făcut mai multe cereri pentru a scăpa de pedeapsă, însă toate i-au fost respinse până acum.
Elena Udrea a formulat o contestaţie la executare, care a fost respinsă de ÎCCJ pe data de 1 noiembrie 2022. Hotărârea nu era definitivă şi a fost contestată de fostul ministru al Turismului, contestaţia fiind respinsă definitiv în martie 2023.
Acuzațiile DNA în acest dosar și pedepsele pronunțate
Dosarul Gala Bute a fost trimis de DNA în instanță în aprilie 2015.
Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.
Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).
Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.
Ancheta a stabilit un prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro, bani care fie ar fi fost direcționați către Udrea, fie ar fi ajuns la organizația PDL București sau la alte persoane implicate.
Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute:
- Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
- Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
- Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
- Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
- Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
- Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
- Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.