EMA a aprobat alte două tratamente anti-Covid: Xevudy, produs de GSK-Vir, și Kineret, produs de Sobi
Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat joi două tratamente anticovid, respectiv sotrovimab, produs de GlaxoSmithKline şi compania Vir Biotechnology, și Kineret, creat de producătorul suedez de medicamente pentru boli rare Sobi, relatează Reuters.
Aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a tratamentului cu anticorpi GSK-Vir, sotrovimab, și a medicamentului Sobi pentru artrită, Kineret, vine în timp ce guvernele se luptă cu infecțiile în creștere și își fac griji cu privire la varianta Omicron a coronavirusului, care se răspândește rapid.
Organismul de sănătate publică al Uniunii Europene a avertizat miercuri că există un risc „foarte mare” ca Omicron să devină dominant în Europa până la începutul anului viitor.
Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA a recomandat utilizarea Kineret pentru a trata COVID-19 la adulții cu pneumonie care necesită oxigen și la cei care au risc de a dezvolta insuficiență respiratorie severă.
Sotrovimabul de GSK-Vir, numit Xevudy, a fost recomandat pentru tratarea adulților și adolescenților care nu au nevoie de oxigen, dar care prezentau un risc mai mare de agravare a bolii lor.
Aprobarile finale și formale aparțin Comisiei Europene, care de obicei aprobă recomandările EMA.
Xevudy este un tratament anti-COVID-19 bazat pe anticorpi monoclonali care poate fi utilizat pentru a preveni îmbolnăvirea gravă a adulţilor şi a adolescenţilor după ce au contractat coronavirusul.
Kineret, creat de producătorul suedez de medicamente pentru boli rare Sobi, era deja autorizat pentru a trata un număr de boli inflamatorii.
Medicamentul reduce activitatea sistemului imunitar, iar substanța activă blochează activitatea unui mesager chimic în procesul imunitar care duce la inflamație.
Cele mai promițătoare mijloace terapeutice împotriva Covid-19 pentru portofoliul UE
În 22 octombrie, Comisia Europeană a anunțat că a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potențial eficace împotriva Covid-19, lista fiind stabilită „pe baza unor avize științifice independente” și cuprinzând în principal acele tratamente „care au șanse mari să fie autorizate și, prin urmare, să fie disponibile curând pe piața europeană”.
Un grup de experți științifici independenți a examinat 82 de mijloace terapeutice potențial eficace aflate în stadiu avansat de dezvoltare clinică și a identificat 10 dintre ele ca fiind cele mai promițătoare pentru portofoliul UE de mijloace terapeutice împotriva Covid-19, ținând seama de faptul că pentru populații diferite de pacienți, aflați în diferite stadii ale bolii, care are severități diferite, sunt necesare diferite tipuri de produse. Lista celor zece este împărțită în trei categorii de mijloace terapeutice și va continua să evolueze pe măsură ce vor apărea noi dovezi științifice:
Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienți în stadiile timpurii ale infecției:
- Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals și Roche
- Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GlaxoSmithKline.
- Evusheld, o combinație de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab și cilgavimab, de la AstraZeneca.
- Antivirale orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare:
- Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD.
- PF-07321332, de la Pfizer.
- AT-527, de la Atea Pharmaceuticals și Roche.
- Imunomodulatori pentru tratarea pacienților spitalizați:
- Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding.
- Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia.
- Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly.
- Lenzimulab, de la Humaningen.
Ce sunt anticorpii monoclonali
Anticorpii monoclonali sunt proteine sintetizate în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva coronavirusului. Ei ţintesc proteina spike a virusului și astfel se împiedică atașarea virusului de celulele umane.
La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a semnat un contract comun și un contract-cadru cu compania farmaceutică Glaxo Smith Kline pentru furnizarea terapiei sotrovimab (VIR-7831), un tratament cu anticorpi monoclonali dezvoltat în colaborare cu VIR biotechnology.
Comisia Europeană a încheiat aproximativ 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, în valoare de peste 12 miliarde de euro. În conformitate cu actualul acord-cadru cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa sotrovimab (VIR-7831), dacă și când este necesar, după ce au obținut fie o autorizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizare de comercializare (condiționată) la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente.
Citește și:
- EMA a lansat o procedură de evaluare a tratamentului anti-COVID-19 Xevudy produs de GSK-Vir / O opinie ar putea fi emisă în două luni
- Două noi tratamente cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19 au fost aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente
- UE evaluează folosirea unui medicament împotriva artritei pentru tratarea pacienților Covid-19 cu pneumonie