Sari direct la conținut

Emil Boc este nemultumit de Codul Educatiei si a decis ca pachetul legislativ sa fie intocmit de Ecaterina Andronescu impreuna cu Mircea Miclea

HotNews.ro

Premierul Emil Boc sustine ca a facut, timp de o saptamana, o analiza personala asupra Codului Educatiei si a ajuns la concluzia ca unele prevederi continute de acesta nu respecta nici programul de guvernare a coalitiei PDL-PSD si nici Pactul National pentru Educatie. De aceea, in sedinta Guvernului de miercuri, s-a decis ca la proiectul de lege sa lucreze atat ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, cat si Mircea Miclea, presedintele comisiei prezidentiale care, la randul ei, vine cu un alt pachet legislativ.

Cei doi vor lucra in cadrul unei comisii coordonate chiar de premier. „Am decis sa propun o comisie care sa aduca la aceeasi masa pe cei doi care pot veni cu expertii pe care ii considera de cuviinta”, a afirmat Emil Boc.

Practic, prin aceasta comisie vor fi reunite solutiile Codului Educatiei si ale Comisiei Miclea, in acord cu Pactul pentru Educatie.

Aceasta decizie a fost luata dupa ce, timp de doua zile, Codul Andronescu si pachetul Miclea au fost dezbatute la Palatul Parlamentului. Emil Boc sustine ca nu este partizanul niciunui pachet legislativ, insa considera ca proiectul echipei conduse de Ecaterina Andronescu nu respecta anumite prevederi din Programul de Guvernare si din Pactul National pentru Educatie. Premierul a dat exemplu a patru nereguli.

Prima dintre ele se refera la depolitizarea din invatamant. Pactul National pentru Educatie prevede garantarea depolitizarii managementului, fapt care nu este respectat de Codul Andronescu potrivit caruia directorii pot avea apartenenta politica si pot fi pusi in functie de inspectorii generali care sunt, la randul lor, numiti pe criterii politice.

Premierul mai este nemultumit si de faptul ca in Cod nu este prevazuta asigurarea ierarhizarii universitatilor, asa cum s-a stabilit in Pact. Alta neconcordanat este ca proiectul de lege prevede ca resursa umana sa fie gestionata de ministere, si nu de scoli, fapt care contrazice descentralizarea stabilita in Pactul National. De asemenea, proiectul de lege nu face nicio referire la stimularea educatiei permanente, fapt stabilit in pact.

Emil Boc sustine ca ideea infiintarii unei astfel de comisii „a stat pe buzele majoritatii celor care au participat la dezbaterea din Camera Deputatilor”.

Premierul considera ca legile Educatiei trebuie sa respecte atat Parteneriatul pentru Romania, semnat de PSD si PDL, cat si programul de guvernare si Pactul pentru Educatie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro