Sari direct la conținut

Emil Boc: Va exista furtuna economica in Europa si in 2012, dar Romania este mult mai bine pregatita sa faca fata

HotNews.ro

Premierul Emil Boc considera ca 2012 va fi un an economic dificil in care turbulentele vor persista in Europa, nefiind exclusa revenirea recesiunii economice. Insa Romania este pregatita sa faca fata acestor „turbulente”. „Romania este mult mai bine pregatita sa faca fata furtunilor din 2012, pentru ca intr-adevar va exista furtuna economica si in 2012. Nu spun ca nu vom fi afectati, pentru ca nu suntem izolati, dar suntem mult mai pregatiti sa rezistam”, a declarat Emil Boc in cadrul unei conferinte Forum Invest. Premierul a mai spus ca cei care au declansat criza din Europa, adica politicienii, sunt cei care trebuie sa gaseasca si cai de rezolvare.

„Nimeni nu poate sa stie unde duce aceasta criza in final (…) Cei care au declansat-o trebuie sa o si rezolve. Si ma refer aici la politicieni”, a mai spus Boc. Acesta sustine ca politicienii au generat problemele din UE deoarece „au ajuns la putere prin demagogie” si pentru ca regulile impuse prin tratatul de la Maastricht „au fost tratate ca norme de recomandare”. Astfel, „Europa din ultimii 20 ani a ignorat regulile disciplinei fiscale”. Boc a mai spus ca acesti politicieni trebuie sa aiba curajul sa impuna masuri drastice pentru a stabili un echilibru macroeconomic in Europa.

„Eu cred ca inainte de a vorbi de o Europa sociala, trebuie sa vorbim de o Europa a muncii (…)Cred ca Europa isi joaca decisiv soarta in 2012 pentru ca este la mijloc moneda euro (…) Disparitia euro inseamna destramarea UE”, a precizat premierul.

In ceea ce priveste Romania, Boc spune ca reprezinta un mediu economic stabil. „In momentul de fata are asigurat un cadru stabil si preductibil pentru realizarea de investitii. Romania a reusit sa aiba 4 trimestre de crestere economica, vom incheia anul cu o crestere intre 1,5% si 2%. Romania intra in normalitate in privinta deficitelor. In 2012, vom avea un deficit de 1,9% si ne indreptam catre un concept de deficit zero. Datoria publica, care este in jur de 32-33%, va ramane cu mult sub nivelul maxim de 60%. (…)Este pentru prima oara in ultimii 20 de ani cand nu se aproba un buget electoral intr-un an electoral”, a afirmat premierul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro