Sari direct la conținut

Ender a profitat de a 8-a minune a lumii pentru a se îmbogăți. Unde poți ajunge, folosind același lucru, cu 100 lei/lună

Smile Media
Economisire, Foto: Freepik
Economisire, Foto: Freepik

„Jocul lui Ender” ne învață importanța economisirii, mai ales dacă citim cel de-al doilea volum. A profitat, cu ajutorul unei inteligențe artificiale, un fel de ChatGPT cu conștiință, de ceea ce numea Albert Einstein ca fiind a 8-a minune a lumii: dobânda compusă. Adică ceea ce spune mereu și Warren Buffett.

Acțiunea din celelalte cărți se petrece mult mai în viitor, față de primul volum, dar cititorii află că a devenit extrem de bogat.

Cei de la Forbes erau curioși cam cât de bogat ar fi în banii de astăzi și le-a ieșit o sumă de 400 mii de miliarde de dolari (dar este vorba despre Starways Congress Dollars). Jucându-se puțin cu numerele și folosind un curs din 1985 le-a dat echivalentul 66 miliarde dolari, dar trebuie avut în vedere că reprezintă doar o estimare în care sunt foarte multe necunoscute.

Practic, o inteligență artificială care lucra pentru Ender a folosit dobânda compusă pentru a-l face bogat.

Mai mult nu vă spunem. Dacă vă place SF-ul de calitate, trebuie să citiți seria Ender de Orson Scott Card.

Unde poți ajunge cu 100 de lei economisiți lunar

100 de lei economisiți și investiți lunar, la o dobândă de 5%, ajung la:

  • 15.848 lei în 10 ani
  • 83.712 lei în 30 de ani

Să presupunem că o persoană are un portofoliu de mai multe instrumente financiare, iar randamentul este de 10%/an, ceea ce nu este foarte greu de realizat dacă ai cunoștințele necesare, iată cât ar strânge la 100 lei/lună:

  • 21.037 lei în 10 ani
  • 217.132 lei în 30 de ani

*Am folosit un calculator online

Ce este dobânda compusă și de unde să începi cu economisirea

Este bine să economisești. Nu neapărat mult, pentru că trebuie să te și bucuri de viață, dar atât cât să nu-ți afecteze foarte mult calitatea vieții. Este bine să începi cu o sumă mică lunară.

În plus, dobânda compusă poate fi folosită de oricine. Practic, nu trebuie să-ți consumi câștigul, ci să-l reinvestești. În anul următor, la suma nouă, care include dobânda, vei avea un câștig mai mare. Reinvestind, averea crește și mai mult. Așa au făcut bani Warren Buffet și mulți alți investitori. Au înțeles puterea dobânzii compuse.

Odată cu ea trebuie să mai ai 2 calități:

1. Să fii răbdător

2. Să nu te panichezi

Acestea vin cu experiența și cu diversele cunoștințe pe care le poți dobândi în timp.

Unii au un apetit mai mare pentru risc, iar alții mai scăzut.

De aceea sunt diferențe mari între două persoane care economisesc și investesc aceeași sumă de bani.

Un alt lucru care mai schimbă calculele este și modul în care îți gestionezi banii. Adică nu ții toate ouăle în același coș.

Diversifici: depozite, acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții.

Astăzi sunt dobânzi mai mari la bănci și la obligațiunile de stat decât în urmă cu 1-2 ani: banii s-au scumpit (motivele le știe toată lumea). În viitor, nu se știe când, vor reveni dobânzile mici deoarece economia este ciclică.

Istoric vorbind, pe termen lung acțiunile oferă randamente mai mari decât depozitele sau obligațiunile.

Când economisești este recomandat să gândești pe termen lung. Așa nu te vei panica în crize. Da, e bine să ai și obiective pe termen scurt, precum bani puși deoparte pentru vacanță, dacă și unul pe termen lung.

E ca și cum te apuci de fitness: te duci la sală doar ca să arăți bine în vara asta sau ai și un obiectiv pe termen lung? De exemplu, la 60-70 de ani nu vrei să fii în formă? Nu se termină viața atunci, deci este bine să-ți formezi obiceiuri sănătoase, atât fizice cât și financiare.

Secțiunea Dicționar Financiar este susținută de Alpha Bank

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro