Sari direct la conținut

Energia este aproape gratuită pe piețele spot din Spania și Portugalia / În România, electricitatea este de 35 ori mai scumpă

HotNews.ro
Parc eolian, Foto: AGERPRES
Parc eolian, Foto: AGERPRES

De peste o săptămână, prețul energiei electrice de pe piețele spot din Spania și Portugalia a scăzut atât de mult încât s-a dus mult sub nivelul de 10 euro / MWh. Au fost zile în care un MWh de electricitate s-a vândut cu 4 euro, ajungând vineri la doar 2 euro / MWh. Pentru comparație, pe piața zilei următoare din România, energia electrică s-a tranzacționat vineri cu 71 euro / MWh.

Prețurile din România se situează aproxiamativ la același nivel cu cele din Germania sau Polonia.

Prețurile din Spania și Portugalia, influențate de producția mare de energie regenerabilă

Prețurile energiei electrice din Spania au scăzut aproape de zero, deoarece parcurile eoliene și fotovoltaice produc mai multă energie ca niciodată, arată Bloomberg.

Producția din zona mediteraneană este pe cale să atingă un record în această lună. Producția fotovoltaică zilnică a crescut miercuri la cel mai mare nivel de la începutul lunii octombrie și este probabil această tendință să se mențină până în martie.

În timp ce scăderea bruscă a prețurilor este favorabilă pentru consumatori, deoarece acestea se vor reflecta în facturile gospodăriilor, nivelurile mai scăzute pe termen lung riscă să afecteze investițiile capacități regenerabile, în contextul în care Europa este în plină tranziție către o economie verde.

În România prețurile se „normalizează” mai greu

Scăderea pieței spaniole în această săptămână a fost extremă, dar există o tendință clară de reducere atât a prețurilor la energie electrică, cât și a gazelor în întreaga Europă, după criza energetică. Acest aspect ar putea afecta profiturile companiilor energetice. Compania spaniolă Endesa SA a declarat miercuri că profitul său din 2023 a scăzut cu aproape o treime, pe fondul unei „normalizări” a prețurilor.

Însă nu peste tot în Europa companiile energetice au de suferit. În România, prețurile scad mai greu, dovadă fiind faptul că producătorii și furnizorii de electricitate și gaze raportează pentru 2023 profituri mai mari decât în 2022, în plină criză energetică.

Electrica a anunțat că profitul său din 2023 a crescut cu 11%. Și Romgaz a anunțat un profit cu 10% mai mare decât în anul precedent, de 2,81 miliarde lei. De asemenea, Hidroelectrica a înregistrat un profit istoric în creștere cu 42%, de la 4.4 miliarde lei la 6.3 miliarde lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro