Sari direct la conținut

Epidemie de rujeola in Romania din cauza nevaccinarii. 3 copii au murit, 675 de cazuri inregistrate in primele opt luni ale anului, fata de doar sapte cazuri inregistrate anul trecut

HotNews.ro
Vaccinurile copiilor, Foto: MorgueFile.com
Vaccinurile copiilor, Foto: MorgueFile.com

In Romania se inregistreaza o epidemie de rujeola, anunta Ministerul Sanatatii. În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar 3 copii au murit. Comparativ cu anul 2015, creșterea este uriasa: anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces, potrivit Ministerului Sanatatii.

Erata: precizam ca este vorba de trei cazuri de deces, doua confirmate miercuri si unul joi. si nu patru (trei confirmate si unul suspect) cum a aparut in prima varianta a stirii.

Reamintim ca numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an, in urma unor campanii masive duse de organizatii ortodoxe sau de personalitati media precum Olivia Steer.

Pe de alta parte, in ultimii ani au existat sincope serioase in aprovizionarea cu vaccinuri, inclusiv cu vaccinul impotriva rujeolei. Problemele persista in anumite locuri chiar si in aceste zile. Un cititor HotNews atrage atentia pe Facebook ca „nici acum nu se gaseste vaccinul ROR (n.red. impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei).

HotNews.ro scria in aprilie 2015 ca principalele cauze ale uriaşei scăderi a vaccinării în Bucureşti sunt discontinuităţile în aprovizionarea cu vaccin şi refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii (sursa: Institutul Naţional de Sănătate Publică). Mulţi medici de familie afirmau la acel moment că nu au întotdeauna la dispoziţie dozele necesare respectării programului naţional de imunizare. În astfel de cazuri părinţii sunt trimişi să-şi cumpere vaccinul din farmacie, dacă îl găsesc. Sau sunt chemaţi la o dată ulterioară care, dacă se nimereşte de pildă în plin sezon gripal, poate aduce o nouă ratare a vaccinării (copiii nu pot fi vaccinaţi atunci când sunt bolnavi).

Ministerul Sănătății „condamnă în cei mai duri termeni” campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, se arata intr-un comunicat de presa. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de peste 100 de ori într-un singur an.

Harta cazurilor de rujeola

Harta cazurilor de rujeola

Foto: Ministerul Sanatatii

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup.

Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare.

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Context:

Numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an, arata HotNews.ro in februarie anul trecut, citand date publice ale Institutului National de Sanatate Publica. Fenomenul a căpătat amploare deoarece discursul anti vaccin este răspândit prin intermediul a două canale cu audienţă mai mare decât orice autoritate guvernamentală sau medicală. Astfel, o carte obscură, care abundă în erori şi răstălmăciri, a devenit în ultimii ani biblia mişcării anti vaccin din România, fiind citată atât de vedete TV, cât şi în bisericile ortodoxe.

Unul dintre cei mai vizibili anti-vaccinişti din România, vedeta PRO TV Olivia Steer, citează şi recomandă cartea anti-vaccin a medicului de familie Christa Todea-Gross, care este vicepreşedintele Federaţiei ortodoxe Pro Vita, cu filiale în 9 oraşe din România, arata HotNews.ro. Todea-Gross face parte şi din echipa Asociaţiei Medical-Creştine Christiana din Cluj, condusă de episcopul vicar al Clujului, Flueraş Someşanul. Cartea anti-vaccin este vândută în reţelele librăriilor ortodoxe şi poate fi descărcată de pe mai multe site-uri cu profil ortodox.

Cifrele dezastrului: doar 75% dintre copiii români născuţi în iulie 2013 au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR), şi pentru alte vaccinuri acoperirea scăzând sub pragul de siguranţă de 80%. Faţă de anul precedent, scăderile din 2014 sunt semnificative: între 2,5% şi 4%. Principala cauză este neprezentarea – 28% dintre părinţii nu şi-au dus copiii la vaccinare -, iar 14,3% dintre ei au refuzat să-şi vaccineze copilul. Numărul românilor care refuză să-şi vaccineze copilul este în creştere faţă de 2013, creştere mai pronunţată la oraş: plus 3,2% în 2014 faţă de 2013 (sursa: Institutul National de Sanatate Publica).

Distribuția cazurilor pe județe:

– la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj (219 cazuri)

– in judetul Mures (145 cazuri)

– in judetul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu varsta sub 1 an)

– in judetul Timis (71 cazuri din care 1 deces la copil cu varsta sub 1 an)

– in judetul Suceava (27 cazuri)

– in judetul Brasov (33 cazuri)

– in judetul Salaj (7 cazuri)

– in judetul Hunedoara (14 cazuri)

– in judetul Caras – Severin (13 cazuri)

– in judetul Alba (3 cazuri)

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) si din județele:

– Bacau (3 cazuri)

– Bihor (1 caz)

– Constanta (3 cazuri)

– Dambovita (2 cazuri)

– Giurgiu (1 caz)

– Mehedinti (1 caz)

– Neamt (2 cazuri)

– Olt (2 cazuri)

– Sibiu (3 caz)

– Vaslui (1 caz)

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro