Sari direct la conținut

Erdogan: Turcia îşi va consolida prezenţa militară în partea de nord a Ciprului

HotNews.ro
Erdogan: Turcia îşi va consolida prezenţa militară în partea de nord a Ciprului

Turcia îşi va întări prezenţa militară în partea de nord a insulei divizate Cipru, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, conform afirmaţiilor ce i-au fost atribuite luni de media turcă, relatează Agerpres.

„Nu vom reduce numărul soldaţilor noştri acolo, ci, dimpotrivă, îl vom mări”, le-a declarat Erdogan ziariştilor aflaţi la bordul avionului care îl aducea dintr-o vizită efectuată în Azerbaidjan.

Cipru, care numără un milion de locuitori, este divizat de când armata turcă a invadat partea de nord a insulei în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat care urmărea alipirea ţării la Grecia, ceea ce provocase îngrijorarea minorităţii cipriote turce.

Republica Cipru, membră a UE, îşi exercită autoritatea numai în cele două treimi din sudul ţării, partea de nord a insulei fiind administrată de autoproclamata Republică a Ciprului de Nord (RTCN) şi este ocupată de armata turcă.

Circa 35.000 de soldaţi turci staţionează aici şi prezenţa lor este unul din principalele obstacole în cadrul negocierilor vizând reunificarea insulei. Ultima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2017 şi s-a soldat cu un eşec.

Contrar ultimelor informaţii din presă, Erdogan declarase recent că ţara sa nu intenţionează să instaleze o bază navală în Ciprul de Nord.

„Nu avem nevoie să construim o bază acolo”, a declarat el, subliniind că Turcia se află la „câteva minute” distanţă de coasta cipriotă turcă.

Totuşi, el a spus că prezenţa unei baze turceşti în Ciprul de Nord ar avea mai degrabă o „dimensiune psihologică”. „Dacă vom simţi nevoia, o vom face”, a adăugat preşedintele turc.

Tensiunile între Turcia, pe de o parte, Cipru şi Grecia, pe de altă parte, s-au axat în ultimele luni pe explorarea rezervelor de gaze în apele cipriote.

Ankara cere suspendarea oricărei explorări de gaze, atât timp cât nu a fost găsită o soluţie la problema divizării Ciprului.

În februarie, marina turcă a blocat o navă închiriată de compania italiană Eni pentru a se deplasa la zăcământul nr.3 în vederea realizării unor foraje. Nava a fost nevoită să părăsească apele cipriote. Uniunea Europeană a condamnat „acţiunile ilegale” ale Turciei în largul coastelor Ciprului după ce nava a fost blocată.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro