Sari direct la conținut

Este nevoie de studii legate de consumul de organisme modificate genetic – Agentia franceza pentru securitate sanitara

HotNews.ro

Agentia franceza pentru securitate sanitara (ANSES) a solicitat luni efectuarea de studii legate de efectele pe termen lung ale consumului de organisme modificate genetic (OMG) asociate cu pesticide, scrie AFP.

ANSES a respinsa insa studiul controversat al unui om de stiinta francez legat de porumbul transgenic NK603 produs de Monsanto.

ANSES, sesizata de guvernul francez, noteaza „originalitatea” studiului profesorului Seralini „care abordeaza un subiect putin studiat pana in prezent: cel al efectelor pe termen lung ale OMG asociate cu produse fitosanitare”.

Dar studiul stiintific francez „nu permite punerea sub semnul intrebarii a evaluarilor precedente asupra porumbului NK603 si Round-up”, apreciaza agentia franceza.

Pentru ANSES, „slabiciunea principala a studiului rezida in faptul ca concluziile avansate de autori sunt insuficient sustinute de date care nu permit stabilirea stiintifica a unei legaturi de cauzalitate intre consumul de porumb modificat genetic si/sau pesticide si patologiile constatate”.

Agentia franceza recomanda „demararea de studii asupra acestor chestiuni” si cere „mobilizarea finantarii publice nationale sau europene dedicate realizarii de studii de anvergura vizand consolidarea cunostintelor asupra unor riscuri sanitare insuficiente documentate”.

Seralini, un biolog de la universitatea din Caen, apreciaza ca studiul pe care l-a efectuat, de o durata neobisnuit de extinsa, de doi ani, arata un risc crescut de tumori mamare si de afectiuni renale pentru sobolanii hraniti cu acest porumb, asociati sau nu cu erbicidul Round-up.

Luni, o alta institutie franceza, Inaltul consiliul asupra biotehnologiilor (HCB), insarcinat cu consilierea guvernului in ceea ce priveste OMG, a respins concluziile profesorului Seralini si a recomandat un studiu „independent” si de „lunga durata” asupra acestui porumb, pentru a inlatura „indoielile” in randul opiniei publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro