Sari direct la conținut

Este posibil ca ținta de 70% vaccinați la nivel global până la jumătatea anului 2022 să nu fie atinsă (Banca Mondială) / Doar 4,36% vaccinați în țările sărace

HotNews.ro
Vaccinare in biserica, Germania, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Vaccinare in biserica, Germania, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Obiectivul de a vaccina 70% din populația lumii împotriva Covid-19 până la jumătatea anului viitor ar putea să nu fie atins, a declarat joi un oficial al Băncii Mondiale, citat de AFP.

„În această etapă, nu este clar că acest obiectiv va fi atins”, a declarat Mamta Murthi, vicepreședinte pentru dezvoltare umană la Banca Mondială, intervievat la o conferință de presă virtuală.

„Desigur, achiziționarea și implementarea vaccinurilor ar putea accelera până la jumătatea anului viitor”, a adăugat ea.

În prezent, puțin sub jumătate din populația lumii (44,95%) este vaccinată, potrivit datelor compilate și publicate de organizațiile internaționale.

Dar inegalitățile sunt mari, cu 67,45% dintre vaccinați în țările bogate, față de doar 4,36% în țările sărace, mai ales în Africa.

Ținta de 70% este considerată esențială pentru controlul pandemiei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a deplâns recent că acest prag ar putea fi atins, în Africa, până în 2024, în ritmul actual al vaccinărilor.

Banca Mondială cheltuiește în prezent 20 de miliarde de dolari pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să finanțeze achiziția de vaccinuri și să-și consolideze sistemele de sănătate, după ce un pachet inițial de 10 miliarde de dolari a fost dislocat chiar la începutul pandemiei, a reamintit vicepreședintele institutiei.

Există „aproximativ 100 de milioane de doze de vaccin care au fost livrate datorită finanțării de la Banca Mondială”, a spus doamna Murthi, iar „aproximativ 300 de milioane de doze (suplimentare) de vaccin (…) sunt sub contract” în prezent.

Ea a menționat și reticența la vaccin în țările în curs de dezvoltare: „reticența la vaccin există. Nu trebuie să o subestimăm, dar poate fi remediat”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro