Este un moment bun să cumperi o locuință ACUM? Ce spun experții
Ne amenință o criză economică? Va scădea prețul la locuințe sau va crește? Are sens să cumpăr acum un apartament sau să mai aștept? Sunt întrebări pe care și le pun toți cei interesați de achiziția unei noi locuințe. Ce spun însă statisticile? După scăderea consemnată în trimestrul 2 din 2020, pe fondul pandemiei, cererea pentru proprietăți rezidențiale a revenit pe creștere în perioada iulie- septembrie. Datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată nu doar o stabilizare, ci chiar o ușoară creștere comparativ cu rezultatele din 2019. În acest context, experții în domeniu apreciază această perioadă ca fiind optimă pentru achiziția unui apartament.
Piața e generoasă, diversificată și matură
Adrian Rus, director de marketing și vânzări la Aqua City, recomandă celor care încă ezită: „Achiziția unui apartament este o decizie importantă, cu atât mai mult cu cât cei mai mulți dintre noi o luăm o dată în viață. Recomand cu caldură ca cei dornici de achiziția unui apartament să demareze căutările acum. Piața e generoasă și oferă variante în funcție de toate criteriile și exigențele: zonă, bloc vechi sau ansamblu rezidențial nou, apartamente open-space sau decomandate, etaj, facilități. Apelați și stabiliți vizionări doar cu agenții imobiliare sau agenți de vânzări profesioniști, care reprezintă proprietarii sau dezvoltatorii proiectelor rezidențiale. Acum piața imobiliară este matură și pot spune că este un moment bun de a lua decizia cumpărării unui apartament”.
Contextul financiar este unul favorabil
Conform unui studiu realizat de Analize Imobiliare, oferta totală de apartamente este cu 2,4% mai mare decât cea din aceeași perioadă a anului trecut, ca efect al acumulării mai multor proprietăți disponibile spre vânzare în perioada stării de urgență. Cu toate acestea, stocul de apartamente este în continuare scăzut raportat la cerere, iar vânzătorii nu sunt nevoiți să facă mari concesii financiare, susține Toma Filipovici, Președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (A.P.A.I.R). Acesta adaugă că „deși în unele medii, se propagă ideea ca piața a devenit una a cumpărătorilor, vânzările recente ne arată contrariul”. Acesta atrage atenția asupra dinamicii pieței din Capitală: „Un număr mare de imobile reprezentative sau ansambluri premium și luxury se edifică în timp ce citiți acest material. Influența lor asupra vecinătăților va fi una de progresie, ceea ce înseamnă că ne așteptăm ca prețurile să crească. Cu atât mai mult decizia de cumpărare ar trebui să fie rapidă”.
Totodată, acum este o perioadă bună pentru investiții în imobiliare și din punct de vedere financiar, datorită cursului euro stabil, care încă nu a crescut semnificativ. De asemenea, dobânzile bancare sunt în continuare la un nivel mic, iar băncile oferă condiții bune de creditare pentru cumpărătorii eligibili. În plus, autoritățile reduc efortul financiar al potențialilor cumpărători prin aplicarea cotei reduse de TVA de 5% asupra bazei de impozitare de la 1 ianuarie 2021 pentru locuinţe cu o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi.
“Dacă nu ați luat în calcul accesarea unui credit imobiliar sau ipotecar, ar fi indicat sa mergeți către un consultant financiar, un broker de credite, pentru a afla pentru ce sumă vi s-ar putea acorda. Puteți constata cu stupoare că rata pentru o proprietate poate echivala chiria pe care o plătiți în prezent”, a adăugat Toma Filipovici.
Valoarea imobilelor crește în timp
Din aceeași perspectivă, Claudia Tudor, Sales Manager The Concept, recomandă achiziția unui apartament în această perioadă: „Dacă avem economii, e bine să ne orientăm în a investi în imobiliare. Pe termen lung, de peste 5 ani, prețurile apartamentelor vor crește. Este demonstrat istoric că imobiliarele cumpărate corect beneficiază de creșterea valorii lor în timp. Mai mult, din postura de investitor, poți urmări venituri recurente din chirii. În această perioadă, cumpărătorii pot găsi și oportunități. În funcție de stadiul construcției și de dinamica vânzărilor, dezvoltatorii pot fi dispuși să acorde discount-uri consistente, în funcție de avansul plătit la antecontract”.
Fluctuațiile prețurilor vor fi minimale
„Piața rezidențială a ajuns la un grad de stabilitate incomparabil cu cel din criza din 2008-2009, ca atare fluctuațiile de prețuri la locuințe vor fi minimale. Și oferta este variată și adaptată potențialilor cumpărători, de la locuințele cu prețuri sub 1000 euro/mp la cele de 4000 euro/mp. Este un context competitiv, în care dezvoltatorii sunt preocupați să ofere clienților mai multe facilități în cadrul complexelor rezidențiale, ele remarcându-se prin atenția la detalii, spații optimizate, zona exterioară, confort și, desigur, amplasament și acces la mijloace de transport”, completează Mariana Stamate, Managing Director, MVGM Property Management România.
Investițiile în imobiliare acoperă riscurile inflației
Legat de contextul pandemic în care ne aflăm, experții apreciază că investițiile în imobiliare sunt mai sigure decât în alte medii, astfel că achiziția unei proprietăți poate fi o decizie bună. „Achiziția unui apartament în această perioadă de pandemie, când toată lumea e dezorientată și nu știm încotro se va îndrepta lumea, economia și piața imobiliară, ar putea fi o mișcare inteligentă. În perioade de instabilitate economică, când toate guvernele tipăresc masiv bani, investițiile imobiliare acoperă riscul inflației”, e de părere Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România.
Articol susținut de Aqua City