Eswatini organizează alegeri „parlamentare” sub privirea atentă a ultimului monarh absolut din Africa
Alegătorii din Eswatini, stat condus de ultimul monarh absolut din Africa, au fost chemați vineri să voteze la alegeri parlamentare despre care analiștii spun că este puțin probabil să aibă un impact asupra modului în care este condusă țara, relatează Reuters.
Regele Mswati al III-lea domnește în regatul african cu o populație de aproximativ 1,2 milioane de locuitori din 1986, când a moștenit tronul de la tatăl său, Sobhuza al II-lea.
Partidele politice sunt interzise, dar candidați individuali pot participa la alegerile organizate o dată la 5 ani pentru Casa Adunării, varianta locală a unui legislativ.
Puterea politicienilor aleși la aceste alegeri constă în principal în posibilitatea de a face sugestii regelui, care este însă liber să le ignore.
Activiștii spun că Mswati a refuzat cu consecvență orice apeluri la reforme reale care să pună pe calea democrației țara africană care și-a schimbat numele din „Swaziland” în 2018.
Furia publică a erupt în urmă cu doi ani în proteste pro-democrație violente.
Micuțul regat este înconjurat aproape în totalitate de Africa de Sud (FOTO: Priakhin Mikhail / Alamy / Profimedia Images)
Cum se desfășoară alegerile în Eswatini
Regele în vârstă de 55 de ani neagă că este un autocrat iar mulți locuitori ai țării populate de etnici swazi sunt reticenți să îl critice pe monarh sau sistemul politic asupra căruia prezidează acesta.
„Sunt o fată swazi și sunt foarte respectuoasă, așa că nu pot vorbi despre rege. El este regele nostru și nu voi spune nimic [rău despre el]”, a declarat Ndoniyamanzi Mdlalose, un psiholog clinic din țară, pentru Reuters.
Louw Nel, un analist de la Oxford Economics Africa, afirmă că alegerile de vineri sunt dominate de monarhiști și alți candidați care îl simpatizează pe rege.
Doi membri ai legislativului anterior care și-au exprimat susținerea pentru mișcarea pro-democrație au fost încarcerați iar un al treilea a fost nevoit să fugă din țară, amintește acesta.
„Este impropriu să spui despre ceea ce se întâmplă în Swaziland că sunt alegeri”, afirmă Sivumelwano Nyembe, purtătorul de cuvânt al unui grup care militează pentru reforme democratice.
Regele Mswati la ONU (FOTO: Leonardo Munoz / AFP / Profimedia Images)
Unii swazi speră măcar la schimbări mici
Cu toate acestea, unii locuitori speră că votul lor va avea un impact real.
De exemplu, Gogo Bangwayini Fakudze, o pensionară în vârstă de 76 de ani, a declarat pentru Reuters că a votat în Manzini, al doilea cel mai mare oraș al țării, pentru un candidat despre care speră că va ajuta comunitatea ei cu transportul, pentru a putea merge la biserică.
Opozanții regelui Mswati spun că acesta folosește bani publici pentru a-și finanța un stil de viață luxos pe care îl împărtășește cu cele 15 soții ale sale, în timp ce majoritatea populației țării este alcătuită din oameni care practică agricultura de subzistență.
Regele însă nu face vreun secret din averea sa.
Organizația americană Freedom House afirmă că regele exercită autoritatea finală asupra tuturor ramurilor guvernului și controlează în practică și deciziile luate la nivel local prin influența pe care o exercită asupra șefilor triburilor tradiționale.