Sari direct la conținut

EUObserver: Franta risca sa se umple de ridicol daca merge mai departe cu vanzarea navelor de razboi Mistral catre Rusia

HotNews.ro

Tragedia aviatica de joi din Ucraina, in care si-au pierdut viata toti cei 298 de oameni aflati la bordul aeronavei Malaysia Airlines, readuce in discutie controversata vanzare a navelor Mistral franceze catre Rusia. Franta „risca sa se umple de ridicol” daca va merge pana la capat cu vanzarea navelor de razboi catre Moscova, comenteazaEUObserver. In ciuda dezastrului aerian din Ucraina, intentiile Frantei legate de acest subiect par, deocamdata, neschimbate.

Contractul de vanzare a fost criticat de la bun inceput de catre Statele Unite si de vecinii Rusiei – in special Georgia si statele baltice – care au atras atentia ca noile tehnologii ar putea fi folosite impotriva lor. Mai multe tari membre ale Uniunii Europene si-au exprimat dezacordul inca dinaintea accidentului aviatic din Ucraina, insa altele, cum ar fi Germania, au aparat decizia Frantei de a merge mai departe, inaintea tragediei din Ucraina.

Vinerea trecuta insa, intrebata de jurnalisti daca Franta ar trebui sa mearga pana la capat cu respectarea contractului si sa livreze navele Rusiei, Angela Merkel a declarat ca Germania a suspendat in luna martie un contract pentru a construi un centru de instruire de lupta in Rusia.

Franta si Rusia au semnat in 2011 un contract privind achitionarea de catre Moscova a doua nave de tip Mistral, prima urmand sa fie livrata in octombrie 2014, iar a doua in 2015. Cele doua sunt nave de proiectie si comandament, ambarcatiuni de razboi polivalente care pot transporta elicoptere si tancuri.

Livrarea, prevazuta in toamna, a primei nave de razboi de tip Mistral catre Rusia a starnit tensiuni intre Paris si aliatii sai. Presedintele american Barack Obama si-a exprimat la inceputul lunii iunie „ingrijorarea” fata de mentinerea acestor contracte in momentul in care Rusia „a incalcat legea internationala” anexand peninsula ucraineana Crimeea.

La inceputul lunii iunie, Vladimir Putin a avertizat insa Franta ca, in cazul in care anuleaza contractul, Moscova va cere despagubiri, iar acest lucru ar putea pune in pericol ansamblul cooperarii militare dintre Franta si Rusia.

Ulterior, Franta a asigurat ca isi va onora contractul, iar 400 de soldati rusi au ajuns in ultima zi a lunii iunie in Saint-Nazaire, port francez unde sunt fabricate aceste nave, pentru a se familiariza cu functionarea lor.

In iunie 2011, Moscova si Parisul au semnat contractul pentru vanzarea a doua nave de razboi de clasa Mistral, in valoare de peste un miliard de euro. Potrivit contractului, cele doua nave urmau sa fie construite de companiile DCNS si STX, impreuna cu societatea de stat ruseasca United Shipbuilding Corporation, OSK. Proiectul, sustinut de presedintele francez Nicolas Sarkozy, a generat inca de atunci critici din partea Washingtonului, a statelor baltice si a tarilor membre NATO, precum si a Georgiei. Compania de stat din Rusia specializata in exporturi de armament Rosoboronexport si compania franceza DCNS, specializata in constructii de nave, au convenit construirea altor doua nave in Rusia.

Oficialii de la Palatul Elysee au declarat initial ca nu doresc sa vanda decat o „cochilie goala”. Apoi, Franta s-a aratat dispusa sa vanda in Rusia aproape toata tehnologia care echipeaza navele Mistral. Mistral dispune de tehnologii „sensibile” asupra carora doar Franta are autoritate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro