Europa nu se poate baza doar pe resursele de energie din Rusia
- Redactia Hotnews
Securitatea energetica a tarilor europene este incerta si UE nu se poate baza pe furnizarile de energie din Rusia, atita timp cit Moscova nu investeste in cresterea eficientei sectorului energetic. Avertismentul a fost transmis intr-un recent raport al Institutului German pentru Cercetari Economice (DIW).
Institutul german pune sub semnul intrabarii capacitatea Rusiei de a raspunde cerererii tot mai mare de resurse energetice la nivelul Uniunii Europene. Expertii DIW cred ca actualele rezerve de petrol si de gaze vor fi epuizate in citeva decenii daca actualul ritm de exploatare este mentinut.
“Desi Rusia este al doilea mare producator mondial de petrol, ocupa doar locul al saptelea in ce priveste existenta rezervelor. La actualul ritm de exploatare, rezervele pot fi epuizate in circa 22 de ani”, se arata in raportul DIW, citat de Euractiv.
O situatie asemanatoare, chiar daca ma putin critica, se intalneste in sectorul de gaze naturale, unde rezervele rusesti pot fi epuizate in 75 de ani. Oricum, exporturile de gaze ale Moscovei au crescut intr-un ritm mult mai scazut decit estimase Kremlinul.
“Pe termen scurt, Europa nu risca sa fie afectata de o scadere a exporturilor rusesti de gaze. Insa pe termen mediu, UE va fi afectata mai ales in conditiile in care va trebuie sa fie in competitie cu economiile in plina expansiune, precum este cea chineza”, arata raportul DIW.
Conform expertilor germani, problemele Moscovei in sectorul energetic sunt in primul rind cauzate de incapacitatea Rusiei de a atrage investitii, carora nu le ofera un cadru politic si investitional favorabil.
Pe de alta parte, Rusia nu a reusit sa scada consumul intern de resurse, acesta mentinindu-se la cote inalte din cauza preturilor subventionate la energie.
UE importa din Rusia circa 29 la suta din necesarul de petrol si o treime din cel de gaze. In ultima vreme, Uniunea Europeana a inceput sa vorbeasca tot mai serios despre gasirea unor surse energetice alternative la cele rusesti. Proiectul Nabucco, de aducerea a gazelor naturale din Asia Centrala, este unul dintre cele mai importante.