Europa, sub presiune maxima inaintea summitului de la Bruxelles
- Redactia Hotnews
Europa se afla din nou sub o intensa presiune in aceasta saptamana si are obligatia unei reusite la summitul din 28 – 29 iunie, riscand altfel sa fie din pedepsita de speculatori si criticata de restul comunitatii internationale, scrie AFP.
Pentru a nu stiu cata oara de la inceputul crizei, sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre vor incerca joi, la Bruxelles, sa ajunga la o solutie comuna, intr-un Consiliu European prezentat drept decisiv sau crucial.
Este „cel mai important pana in prezent”, scria sambata Financial Times. Presiunea exercitata asupra liderilor europeni „pentru a actiona mai puternic ca niciodata”. Iar presiunea nu vine acum doar din partea pietelor, ci si a G20 si a FMI, a subliniat cotidianul economic britanic.
Mario Monti, seful guvernului italian, a avertizat ca „frustrarea populara fata de Europa se va amplifica” daca niciun plan credibil de iesire din criza nu este conceput. El a tras un semnal de alarma si asupra riscurilor „unor atacuri speculative din ce in ce mai puternice asupra anumitor tari”.
Pentru a nu se ajunge aici, reuniunile s-au multiplicat in ultimele zile pentru a relaxa dosarele cele mai sensibile. De altfel, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez François Hollande se vor intalni din nou miercuri seara, la Paris, pentru o ultima consultare inaintea Summitului.
Vineri a avut loc un mini-summit la Roma, intre liderii celor patru mari economii ale Zonei Euro (Germania-Franta-Italia-Spania), in care a fost afisata convergenta acestora asupra necesitatii de a sustine cresterea economica.
Ei propun in acest sens mobilizarea a 130 de miliarde de euro, respectiv 1% din PIB-ul european, potrivit cancelarului Angela Merkel.
Aceasta injectie este considerata mai necesara ca oricand in conditiile in care economia zonei euro a inregistrat in al doilea trimestru cea mai ampla contractie din ultimii trei ani, potrivit indicelui PMI publicat joi.
Dincolo de conjunctura economica, se asteapta de la liderii europeni lansarea unor proiecte structurale pentru relansarea UE, unii oameni politici vorbind deja de „saltul federal”.
La Roma, Angela Merkel si-a reafirmat apelul de a promova o „uniune politica” si un grad mai mare de integrare, pentru o mai buna coordonare a politicilor economice intre tarile membre.
Presedintele francez a avertizat insa ca nu va exista un „transfer de suveranitate” daca nu se constata o „imbunatatire a solidaritatii”. Dar Berlinul ramane ostil oricarei forme de mutualizare a riscurilor legate de datorii, sub forma de euro-obligatiuni sau de fonduri de salvare a bancilor.
Summitul de la Bruxelles ar putea totusi sa transmita semnale pozitive legate de proiectul unei uniuni bancare, care face astazi obiectul unui larg acord, chiar daca nu toate statele membre ii confera acelasi rol.
Pentru FMI, aceasta uniune bancara este „o prioritate imediata”, in special pentru cele 17 tari membre ale zonei euro.
In asteptarea acestor rezultate, urgenta ramane in continuare salvarea Greciei si a Spaniei.
La Bruxelles, noul premier grec, Antonis Samaras, va incerca sa obtina o revizuire a planului de austeritate negociat in schimbul ajutorului financiar international. El ar putea solicita „cel putin doi ani” suplimentari pentru asanarea conturilor publice.
La randul sau, guvernul spaniol ar putea solicita oficial luni ajutor pentru bancile sale, ale caror nevoi sunt estimate la maxim 62 de miliarde de euro, o cifra ingerioara celor 100 de miliarde propuse de zona euro.