Europa vrea să-și trimită primul astronaut pe Lună până în 2030: ”Ar fi primele urme de pantofi europeni pe suprafața lunară”
Şeful Agenţiei spaţiale europene (ESA), Josef Aschbacher, a declarat că doreşte să vadă primul astronaut de pe continentul european ajungând pe Lună până în 2030, relatează vineri DPA citată de Agerpres.
„Obiectivul este ca un astronaut (european) să ajungă pe suprafaţa Lunii până la sfârşitul deceniului”, a declarat şeful ESA pentru dpa, la Paris.
Ar fi primele urme de pantofi europeni pe suprafaţa lunară – care, desigur, ar avea o importanţă simbolică, a adăugat el.
Josef Aschbacher a declarat că este încrezător că acest obiectiv poate fi atins şi că se aşteaptă ca în viitor Luna să devină un nou spaţiu economic şi un nou continent. Nu există însă planuri concrete pentru o misiune europeană pe Lună.
Potrivit lui Aschbacher, acesta este un punct important de negociere cu agenţia spaţială americană NASA care a anunţat de curând amânarea cel puţin până în 2025 a planurilor sale de a trimite din nou astronauţi pe Lună, pentru prima dată în aproape 50 de ani, în cadrul misiunii sale Artemis.
Statele Unite sunt singura ţară care până în prezent a trimis astronauţi pe Lună, 12 astronauţi aterizând pe suprafaţa lunară în timpul misiunilor Apollo, între 1969 şi 1972.
ESA este foarte implicată în actuala misiune Artemis, a mai spus Aschbacher. În prezent, NASA şi ESA colaborează la proiectul Gateway, o staţie spaţială ce urmează să fie amplasată de NASA pe orbita Lunii, iar participarea Europei este „atât de esenţială încât nu vor putea zbura către Lună fără noi”, a precizat el.
Sunt implicate şi alte companii, însă este plăcut să vezi că NASA depinde de Europa ca partener de încredere, a adăugat Aschbacher. „Şi aceasta este cu siguranţă calea noastră comună către Lună”, a mai spus el.
Proiectul Gateway este un element-cheie al programului american Artemis de reluare a explorărilor selenare cu echipaje umane. În cadrul acordului încheiat între NASA şi ESA, agenţia spaţială europeană va oferi un modul locuibil şi un modul de realimentare pentru staţia Gateway, ambele module urmând să fie operate de ESA odată ce vor fi amplasate.
Contribuţia ESA va include şi două module adiţionale de serviciu pentru capsula Orion, aparţinând NASA, capsulă ce va fi folosită în trimiterea astronauţilor spre Lună şi care va fi lansată cu rachete Space Launch System (SLS). ESA a obţinut, în schimb, trei oportunităţi de misiune pentru astronauţi europeni la bordul staţiei orbitale Gateway.