Sari direct la conținut

Europenii, supravegheati si-n gaura de sarpe

Imaginati-va o dimineata in care, ajunsi in fata cladirii unde munciti, usile vi se deschid la simpla rostire a numelui sau la scanarea irisului dumneavoastra.

Desi scenariul pare rupt din filme, el tinde sa devina real mai repede decat am fi crezut. Noua realitate se numeste tehnologia biometrica.

Pe scurt, tot ce tine de aspectele fizice unice ale unei persoane (fata, irisul sau retina, amprentele, ADN-ul ori timbrul vocal etc.) face parte din aceasta tehnologie.

SUA au cerut UE introducerea pasapoartelor biometrice ca o conditie obligatorie pentru turisti. Daca nu, acestia vor fi obligati sa obtina viza, aspect care presupune saptamani sau chiar luni de asteptare.

Desi termenul limita era toamna acestui an, SUA l-a prelungit pana la 26 octombrie 2006. In Europa, pasaportul biometric va contine, momentan, un cip cu imaginea digitala a persoanei.

Treptat, se vor include mai multi indicatori biometrici, astfel incat falsificarea sa fie aproape imposibila. Identitatea persoanei este autentificata gratie unui proces computerizat bazat pe acest cip RFID – identificare prin unde radio-magnetice – si a unui aparat ce va citi aceste unde. Citirea datelor se face intr-o fractiune de secunda.

Conform Comisiei Europene, doar sase tari – Germania, Austria, Luxemburg, Belgia, Finlanda si Suedia – vor fi capabile sa respecte termenul limita impus de SUA. Elvetia se asteapta sa introduca acest gen de pasaport din septembrie 2006, iar Anglia lucreaza deja la implementarea unor carti de identitate cu date biometrice.

Germania va fi, cu siguranta, prima tara europeana care va face acest pas si a comunicat deja ca va fi gata pana in noiembrie anul acesta. Polonia a anuntat ca ii va fi imposibil sa implementeze tehnologia pana in 2008. Implicatiile economice ale acestui fapt i-ar putea da de gandit si Romaniei, a carei intrare in UE este asteptata la inceputul lui 2007.

Intr-un barometru al investitorilor din acest an, a doua piedica majora in relatiile transatlantice este considerata introducerea pasapoartelor biometrice. Aceasta cu atat mai mult cu cat tehnologia este folosita in sectorul comertului electronic ori in sistemul de securitate al sectorului privat.

Costuri si beneficii

In Germania, pasaportul va costa 59 euro si va fi valabil timp de zece ani, un pret relativ bun fata de SUA (75 euro) si Anglia (103 euro).

Costurile insa se asociaza si operatiilor de testare, recrutare, implementare, angajare de forta de munca etc. SUA estimeaza ca implementarea acestei tehnologii va costa 2,18 miliarde de euro, in timp ce Anglia, pentru cartile de identitate, prevede cheltuieli de 3 miliarde de lire.

Beneficiile sunt la fel de greu de prevazut, dar ele se leaga in primul rand de eliminarea pierderilor legate de furtul de identitate. In aceasta privinta, Anglia a avut anul trecut pierderi de 1,9 miliarde de euro, iar SUA, numai in 2003, de peste 55 de miliarde de euro.

Societatea civila vede in noua regula o accentuare a implicarii statului in viata privata si o afectare a drepturilor omului.

Sunt si motive legate de securitatea informatiei, ce va fi stocata in uriase baze de date, si de modul de utilizare al acestora.

Cert este ca tehnologia biometrica este abia in fasa si ca nu va oferi o acuratete totala a datelor. Oricum, este cea mai sigura in acest moment, iar faptele arata ca etapa in care s-a intrat este ireversibila.

Veniturile tehnologiei biometrice

Biometria a iesit din conul de umbra al scenariilor SF. Industria biometrica se asteapta sa creasca de la 600 milioane USD in 2002 la peste 4 miliarde USD pana in 2007.

Bariere in calea tehnologiilor biometrice

Principalele bariere in calea biometriei sunt lipsa standardelor internationale, gradul de acceptare atat al populatiei cat mai ales al marilor actori economici, precum si costurile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro