Sari direct la conținut

EXCLUSIV Câți pacienți mari arși transferă anual România în străinătate? Funcționează sau nu Mecanismul de transfer creat după Colectiv?

HotNews.ro
8 ani de la Colectiv, Foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com
8 ani de la Colectiv, Foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

19 pacienți mari arși au fost transferați de autorități la spitale din afara țării în primele 9 luni ale anului 2023, arată datele obținute în exclusivitate de HotNews.ro. 12 dintre cei 19 au fost răniți și transferați în urma unui eveniment foarte mediatizat – explozia de la Crevedia, din luna august. Numărul pacienților cu arsuri grave transferați în străinătate pare să fie foarte mic pentru o țară care nu are niciun centru medical specializat în tratarea pacienților mari arși, nici măcar la 8 ani de la incendiul din Colectiv, dar înregistrează, în schimb, printre cele mai multe cazuri de mari arși din Europa. Practic, în lipsa centrelor pentru mari arși, care nu s-au construit, Mecanismul de transfer în străinătate rămâne singurul câștig obținut pentru marii arși după Colectiv, dar cifrele arată că și acesta este departe de a funcționa cu adevărat.

Chiar și așa, numărul pacienților mari arși transferați în primele 9 luni din 2023 (perioada 1 ianuarie 2023 – 30 septembrie 2023), în baza Ordinului Ministerului Sănătății 2063/2020, prin care a fost aprobat Mecanismul de transfer în străinătate al marilor arși, este mai mare decât al celor transferați pe durata întregului an 2022 – doar 12 pacienți.

Transferurile marilor arși în cifre (sursa datelor: Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro):

  • 19 pacienți transferați în perioada 1 ianuarie 2023 – 30 septembrie 2023
  • 12 pacienți transferați în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022
  • 22 de pacienți transferați în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021 – primul an după aprobarea Mecanismului de transfer
  • 40 de mari arși a transferat România în străinătate în perioada 2016 – 2020, înainte de aprobarea Mecanismului de transfer.

În lipsa centrelor pentru mari arși și a posibilității de a trata în condiții corespunzătoare pacienți cu arsuri foarte grave, România are, de aproape 3 ani, un Mecanism de transfer în străinătate al pacienților mari arși, aprobat prin Ordin al ministrului Sănătății – Ordinul Ministerului Sănătății 2063/2020.

În absența unor centre performante pentru tratarea lor, transferul pacienților cu arsuri grave în 24-48 de ore la spitale performante din străinătate este vital.

Mecanismul prevede, în esență, cine și cum decide, pas cu pas, un astfel de transfer, precum și obligația Ministerului Sănătății de a încheia protocoale de colaborare cu spitale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.

Principalele condiții sunt ca pacienții să întrunească criteriile de transfer – să aibă arsuri de complexitate prea mare ca să fie tratați corespunzător în țară dar, pe de altă parte, starea lor să fie stabilă și să poată permite transferul (să nu riște decesul în timpul drumului) iar spitalele din afară, cu care există protocoale, să aibă locuri libere și să își dea acordul să primească pacienții români.

Incendiul din clubul Colectiv, octombrie 2015 / Foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

În lipsa unor centre performante pentru tratarea lor, transferul pacienților cu arsuri grave în 24-48 de ore la spitale performante din străinătate este vital.

Mecanismul de transfer la spitale din străinătate al pacienților cu arsuri grave (mari arși) care nu pot fi tratați în țară a fost aprobat de Ministerul Sănătății după ani întregi de ezitări. Mecanismul a fost elaborat de medici și de supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv. La elaborarea lui s-a început să se lucreze încă din anul 2018, în timpul mandatului de ministru al Sănătății al Sorinei Pintea, iar proiectul de act normativ era aproape finalizat la momentul plecării acesteia de la conducerea instituției. Mecanismul de transfer avea însă să fie aprobat abia peste 2 ani, în decembrie 2020, în mandatul de ministru al lui Nelu Tătaru, la presiunea supraviețuitorilor incendiului din clubul Colectiv și a presei.

Câți mari arși de fapt România? „Suntem o țară subdezvoltată, în care funcționează din plin cazanele de țuică, se ard miriști, oamenii fac foc cu benzină în sobă”

În România se înregistrează anual între 600 și 800 de cazuri de mari arși, cele mai multe din Europa, dar țara noastră nu are în acest moment niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși.

Cu toate acestea, majoritatea covârșitoare a acestor pacienți sunt tratați în țară și doar un procent infim beneficiază de transfer în străinătate – adesea în urma presiunii presei și a supraviețuitorilor incendiului din Colectiv, chiar și după aprobarea Mecanismului de transfer.

De ce atât de multe accidente cu arși în România?

„Suntem o țară subdezvoltată, suntem o țară în care funcționează din plin cazanele de țuică, suntem o țară în care se ard miriști, suntem o țară unde în zona rurală oamenii se încălzesc foarte mult cu lemne, dau foc cu benzină la sobă și alte prostii. Sunt multe accidente, plus accidentele auto, se circulă mult pe GPL. Nu poți arde în România doar dacă te duci într-un club cu muzică mai dură, mai rock, că te bate Dumnezeu, cum s-a spus la momentul respectiv. Să nu uităm câte explozii de gaze sunt în țară, improvizații la aragaze, este multă inconștiență, lipsă de educație, curaj nebun, nu îmi dau seama”, explică Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului de acum 8 ani din clubul Colectiv, pentru HotNews.ro.

Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv

10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate, se arată într-un raport oficial al Ministerului Sănătății, elaborat în anul 2021 și consultat de HotNews.ro

În jur de 1.400 – 1.500 de pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare, care necesită îngrijiri spitalicești cu o durată mai mare de două săptămâni și, ulterior, servicii de recuperare medicală specializată.

Numărul de decese cauzate de leziuni postcombustionale este de aproximativ 200 pe an, arată raportul Ministerului Sănătății.

România nu avea, în 2015, la momentul producerii incendiului din Colectiv, niciun centru medical specializat în tratarea pacienților cu arsuri severe („mari arși”) și niciun centru de recuperare medicală a pacienților care au suferit arsuri severe și care au nevoie de luni întregi de îngrijiri medicale ulterioare.

Nu are nici astăzi, la 8 ani de la tragedia soldată cu 65 de morți și 150 de răniți. Concluzia apare chiar într-un raport oficial elaborat de Ministerul Sănătății în anul 2021, în mandatul fostului ministru Ioana Mihăilă și într-o perioadă în care Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului, a fost consilier în Ministerul Sănătății. După Colectiv, Mihai Grecea a luptat permanent pentru ca și alți mari arși să poată supraviețui într-o țară care nu are condiții să îi salveze: mai întâi din societatea civilă, iar din ianuarie până în septembrie anul trecut, în calitate de consilier în Ministerul Sănătății.

În România există, în acest moment, doar unități funcționale pentru tratarea pacienților arși, care pot trata cazuri doar până la un anumit grad de complexitate.

Funcționează Mecanismul de transfer al marilor arși în străinătate? Mai mult nu decât da, dacă ne uităm la cifre

Neavând condiții în spitale pentru a trata cazurile de arsuri foarte grave, supraviețuitorii incendiului din Colectiv și presa au pus presiune pe autorități ca acestor pacienți să li se dea o șansă prin transfer cât mai rapid într-un spital din afara țării.

Așa s-a născut Mecanismul de transfer pentru pacienții mari arși. La elaborarea mecanismului au lucrat medici și supraviețuitori ai incendiului de acum 8 ani. Mecanismul de transfer a fost elaborat, în cea mai mare parte, în mandatul de ministru al Sănătății al Sorinei Pintea. În toamna anului 2019, la plecarea Sorinei Pintea de la conducerea Ministerului Sănătății, proiectul de act normativ pentru aprobarea Mecanismului de transfer al marilor arși era aproape finalizat.

Mecanismul a mai zăcut însă mai bine de un an în sertarele Ministerului Sănătății, până să fie aprobat prin Ordin de ministru de Nelu Tătaru, în decembrie 2019, la presiunea supraviețuitorilor incendiului din Colectiv și a presei.

Funcționează însă Mecanismul de transfer? Mai mult nu decât da, arată cifrele.

În perioada 2016 – 2020, înainte de aprobarea Mecanismului de transfer, România a efectuat, în total, 40 transferuri internaționale de pacienți mari arși.

În 2021, primul an după aprobarea Mecanismului de transfer, autoritățile din România au transferat pentru tratament în străinătate 22 de pacienți cu arsuri.

În anul 2022, după venirea lui Alexandru Rafila la conducerea Ministerului Sănătății, doar 12 pacienți mari arși au fost transferați (sursa: date oferite de Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro).

Practic, cifrele oficiale arată că numărul pacienților mari arși transferați nu a crescut nici după aprobarea Mecanismului de transfer, chiar dacă acesta prevede criterii și termene clare de transfer pentru pacienții cu arsuri complexe.

Mai mult decât atât, dubla explozie de la Crevedia, din luna august, a prins Ministerul Sănătății în plin război cu supraviețuitorii Colectiv, cu rudele victimelor și cu activiștii pentru drepturile pacienților cu arsuri grave. Motivul: în luna iulie, Ministerul Sănătății a publicat în transparență un proiect de Ordin „privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri”.

O parte dintre supraviețuitorii Colectiv l-au acuzat atunci pe Alexandru Rafila că, practic, vrea să transforme pe hârtie, „din pix”, secțiile de ATI sau arși existente – care pot trata arsuri doar de complexitate mică și medie – în structuri pentru mari arși.

Un alt efect de bumerang ar fi fost, practic, anularea Mecanismului de transfer în străinătate al marilor arși, adoptat după Colectiv – după multe presiuni publice și multe ezitări ale autorităților, și în baza căruia au fost transferați și 12 răniți de la Crevedia: odată ce legiferezi „din pix” faptul că există condiții în spitalele din țară, nu mai poți transfera mari arși afară – nu mai există bază legală.

Ordinul publicat atunci în transparență nu a fost adoptat.

În aceeași perioadă, în zilele de după explozia de la Crevedia, Ministerul Sănătății s-a lăudat public cu 34 de „paturi pentru mari arși” în 6 spitale din România.

Întrebat în acele zile, într-un briefing de presă la Guvern, de reporterul HotNews.ro când au fost acreditate în România 34 de paturi pentru mari arși în 6 spitale – despre care instituția pe care o conduce susține că există în acest moment în țara noastră – Rafila a răspuns că „Dumneavoastră vreți o informație de la mine pe care nu pot să v-o dau în momentul de față, pentru că nu eu mă ocup de acest lucru. N-am… Mă scuzați, și eu, dacă vă întreb despre modul în care este finanțat HotNews, nu știu dacă puteți să îmi dați detalii. Trebuie să pot să aflu informațiile, dacă suntem de bună credință, ca să le putem să le și oferim.”

HotNews.ro a solicitat, ulterior, Ministerului Sănătății și în baza Legii 544/2001 să clarifice public când și în baza cărui act normativ au fost acreditate în România cele 34 de paturi. Cu toate că solicitarea scrisă a fost trimisă încă din data de 29 septembrie, răspunsul instituției conduse de Alexandru Rafila nu a venit, până la momentul publicării acestui articol.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro